IOR покликаний відповідати міжнародним стандартам
  • Птн, 11/07/2014 - 21:29

Місія, яку я прийняв з радістю: так прокоментував своє нове призначення президент Інституту релігійних справ (IOR) Жан-Батіст де Франссю, який змінив на цій посаді Ернста фон Фрейберга. Де Франссю має за плечима багатий досвід у міжнародній фінансовій діяльності. «Це завдання вимагає великого смирення, - констатує де Франссю, - оскільки Інститут релігійних справ має велике значення для багатьох згромаджень і єпархій усього світу і відіграє важливу роль у фінансово-адміністративній організації Святого Престолу в цілому».

Свого часу фон Фрейберг назвав свою місію «скорботною». Але перша фаза реформи пройшла вдало. «У мене є величезна перевага в порівнянні з моїм попередником, - визнає де Франссю, - я ж прийшов уже після всього того, що він зробив». Крім того, де Франссю брав участь у праці Комісії з моніторингу та стратегії економіко-адміністративної структури Святого Престолу, а потім і Ради з економіки. Це дозволило новому президенту IORу краще ознайомитися з цією сферою і з напрямком, якого хоче їй надати Папа Франциск.

«Я не можу говорити від імені Папи, але можу передати лише своє розуміння послань Папи», - заявив новий президент Інституту релігійних справ у відповідь на питання про його цілі щодо Інституту. По-перше, основна місія Інституту - це допомога бідним і поширення віри. Для цього потрібні повсякденні інструменти управління, що дозволяють збільшити кошти, призначені для допомоги бідним і для сповіщення Євангелія.

Друга мета - це прозорість, курс, розпочатий вже при Папі Бенедикті XVI. IOR повинен відповідати стандартам головних банківських установ, відповідаючи при цьому потребам клієнтів. Однак «ми не повинні рівнятися на світову фінансову та економічну систему», - стверджує Жан-Батіст де Франссю. Як будь-яка банківська установа, Інститут релігійних справ повинен дотримуватись міжнародних правил, але не забувати про те, що він не є «банком» у загальноприйнятому розумінні цього слова.

Місія IORу - не тільки прибуток, але перш за все служіння, що дозволяє вступати у фінансові взаємини із зовнішнім світом - адже тут є і музеї, і книжкове видавництво, і багато інших організацій. Тому Святий Престол і потребує установи, рівноцінної банку.

Де Франссю пригадав, що в квітні пролунали припущення про закриття Інституту, проте 7 квітня Святіший Отець заявив про необхідність аналізу ситуації, - і в ході цього аналізу було виявлено, що IOR незамінний для «зміцнення діяльності Церкви та зміцнення діяльності Святішого Отця», - переконаний Жан-Батіст де Франссю, новопризначений президент Інституту релігійних справ.