Ірак: джихадисти вигнали монахів з древнього монастиря
  • Втр, 22/07/2014 - 16:33

Джихадисти в Іраку захопили древній християнський монастир недалеко від міста Мосул на півночі країни і вигнали звідти монахів, повідомляє Бі-бі-сі.

Як повідомив сирійський католицький архиєпископ Мосула, сунітські бойовики з угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІГІЛ) прибули до монастиря Мар-Бенем в неділю і наказали монахам покинути його і віддати ключі.

За розповідями місцевих жителів, монахам було дозволено взяти із собою тільки ті речі, які були в цей час на них.

Монастир був побудований в IV столітті і є відомою християнської пам'яткою і місцем паломництва.

Тисячі християн вже покинули Мосул. Тим, хто залишився, був даний вибір - прийняти іслам чи заплатити податок. В іншому випадку їм буде загрожувати страта.

Бойовики ІГІЛ контролюють значну частину півночі і заходу Іраку, а також декілька районів в Сирії. Вони оголосили ісламський халіфат на контрольованій ними території.

Монастир Мар-Бенем знаходиться неподалік від міста Каракош, на південний схід від Мосула.

Як повідомляє представник сирійської католицької церкви, бойовики ІГІЛ сказали монахам, що для них  там більше немає місця, і що вони повинні негайно залишити монастир.

За його словами, монахи попросили взяти з собою церковні реліквії, але їм було відмовлено.

Місцеві жителі розповіли агентству Франс-прес, що монахи пройшли кілька кілометрів пішки, а потім їм надали транспорт бійці курдського ополчення.

На початку червня угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" оголосила ультиматум всім християнам Мосула - прийняти статус "зіммі", передбачений шаріатом для немусульманського населення ісламських країн, і заплатити спеціальний податок "джизья", також передбачений шаріатом, або ж перейти в іслам.

В іншому випадку, як було сказано, їх чекає страта.

Сунітські джихадисти оголосили такий же ультиматум в сирійському місті Ракка в лютому цього року, зажадавши від християн заплатити податок "джизья" у розмірі 15 грам золота за людину в обмін на гарантії безпеки.