Ірак і мовчання поміркованих мусульман
  • Срд, 23/07/2014 - 16:43

На промовисте мовчання поміркованих мусульман стосовно все більш радикальних дій джихадистів вказує маронітський патріарх Антіохії. Кардинал Бешара Бутрос Раї наголошує, що їх діяльність вдаряє в саме серце ісламу, «занедбуючи 1400 років історії і життя мусульманської спільноти». Якщо представники поміркованого ісламу не виступлять проти діяльності фундаменталістів, на Ірак чекає справжня гуманітарна, культурна і історична катастрофа, – наголошує маронітський патріарх.

В свою чергу сирійсько-католицький патріарх Антіохії закликає скликати у Ватикані надзвичайний мирний саміт за участю апостольських нунціїв, що працюють в країнах, заторкнутих конфліктом на Близькому Сході. Під час свого короткого візиту до Риму по дорозі до США патріарх Ігнатій Юзеф ІІІ Юнань розмовляв про це з ватиканським «міністром закордонних справ». Посилити дипломатичні зусилля на користь повернення миру патріарх просив Папу Франциска в телефонній розмові. Папа Франциск також особисто консультувався з апостольським нунцієм в Іраку і Йорданії, Архиєпископом Джорджіо Лінгва.

Тим часом Організація ісламської співпраці, що обʼєднує 57 країн, однозначно засудила вигнання християн з Мосулу, називаючи цю діяльність «неприйнятним злочином». Водночас організація нагадує, що надає гуманітарну допомогу біженцям, очікуючи, що вони зможуть повернутись до своїх домівок.