Ірак: Кардинал Луїс Сако підтримує протестувальників
  • Срд, 29/01/2020 - 19:43

«Молодь з площі Тахрір є як промінь сонця, що просвічує хаос, який панує в Іраку. Їм треба допомагати, слухати і розуміти. Вони є надією на краще майбутнє», – таку думку висловив халдейський патріарх Іраку кардинал Луїс Рафаель Сако. На вулицях Багдада та інших міст країни тривають протести проти Ірану, США та внутрішньої політики, що занурює країну в занепад.

За словами патріарха, молодь – це велика надія на інший Ірак, більш людський, справедливий і толерантний. Він нагадав, що з жовтня минулого року на демонстраціях загинуло понад 600 осіб, понад 22 тис. отримали поранення. Країна не розвивається, панує застій. Здається, що тріумфує племінна, сектантська та бедуїнська ідентичність. Ідеї ​​нації та громадянства не існує. Шкільні навчальні програми запізнюються.

Натомість молодь, яка протестує, зосереджується насамперед на іракській національній ідентичності. Вони не ділять людей на шиїтів, сунітів та курдів. Вони кажуть, що ми передусім іракський народ, рівний перед законом і державою. Громадянство означає для них рівність, свободу та справедливість. Серед протестувальників багато християн.

Кардинал Луїс Сако нагадує, що за часів Саддама Хусейна в Іраку було майже 2 млн християн. З них 75% були католики халдейського обряду. Зараз залишилося близько 400 тис., половина з яких проживає в Багдаді.