Ірак: на Синод Халдейської Католицької Церкви запрошені миряни
  • Срд, 24/07/2019 - 15:47

На щорічну зустріч Синоду Єпископів Халдейської Католицької Церкви запрошено також мирян, як тих, що «добре розуміють наше суспільство та зміни в ньому».

Наступний Синод Єпископів Халдейської Католицької Церкви, що відбуватиметься в Багдаді, столиці Іраку, від 3 до 13 серпня 2019 р., вперше в своїй історії відчиняє свої двері для мирян, які братимуть участь у його роботі з метою «підтримати участь народу в житті Церкви» в критичний момент. Про це йдеться у Декреті про скликання Синоду, якого Патріарх Вавилону Блаженніший Луїс-Рафаїл кардинал Сако надіслав єпископатові на батьківщині та в діаспорі.

«Заохочую кожного з вас обрати в своїй єпархії одного або двох мирян обох статей, щоб вони взяли участь у робочих засіданнях перших двох робочих днів Синоду», – написав Глава Халдейської Католицької Церкви ієрархам, додаючи: «Обрана особа повинна близько розумітися в церковних питаннях. Ця пропозиція має на меті сприяти участі в житті Церкви».

Об’єднані спільним священством

Синод відбуватиметься в патріаршому осідку в Багдаді та розпочнеться дводенною відновою духа, яку проведе маронітський архиєпископ Кіпру Юссеф Суейф. Миряни з єпархій Халдейської Церкви в Іраку, на Близькому Сході та діаспорі візьмуть участь у робочих засіданнях 6 і 7 серпня. В центрі уваги буде становище християн-халдеїв в Іраку й у діаспорі, проекти солідарності «Халдейської Ліги», можливість створення та подальшого фінансування халдейського телебачення.

«Миряни, чоловіки й жінки, є членами й партнерами Церкви з огляду на свою віру та загальне священство», – нагадує патріарх, наголошуючи на важливості їхньої харизми, зокрема, в контексті серйозних труднощів, які Церква переживає сьогодні. Тож у ситуації зростаючого напруження в регіоні, Синод, до праці якого запрошені миряни, повинен стати «джерелом підбадьорення», адже миряни «добре розуміють наше суспільство та зміни в ньому», й тому можуть дуже допомогти священикам і єпископам.

Інші питання Синоду

Крім того, Синод розгляне питання про призначення єпископів на вакантні єпископські осідки. Врешті, йтиме мова про канонізацію халдейських мучеників та про внесення святих до літургійного календаря.

Халдейська Католицька Церква

Халдейська Церква постала внаслідок поєднання з Римом частини ієрархії та духовенства Ассирійської Церкви Сходу. Халдеї – це назва стародавнього народу, що мешкав на Близькому Сході, на північно-західному березі Перської затоки, а сьогодні цим словом називають перських і месопотамських християн, які прийняли унію з Римом.

Сучасний устрій Халдейська Церква отримала 1830 року, коли Папа Пій VIII затвердив митрополита Івана Гормиздаса Главою всіх халдейських католиків, надавши йому титул Вавилонського халдейського Патріарха, осідком якого спочатку було місто Моссул, а в середині ХХ століття його перенесено до Багдаду. Халдейська Католицька Церква поширена на території сучасних Іраку, Ірану, Туреччини, інших країнах Близького Сходу та в діаспорі, нараховуючи 9 архиєпархій та 13 єпархій. Від лютого 2013 року її очолює Патріарх Луїс-Рафаїл Сако, якого Папа Франциск 2018 року ввів до Колегії Кардиналів.