Ірак: останні Християнські родини залишають Мосул
  • Суб, 19/07/2014 - 21:09

Останні християнські родини, що ще залишалися в іракському Мосулі, залишають свої будинки і направляються в Ербіль, Дахук і в інші, більш безпечні міста іракського Курдистану. Про це повідомили католицьке інформаційне агентство «Fides» представники місцевої халдейської громади. Вихід християни відновився в останні дні з новою силою після того, як сунітські повстанці і бойовики самопроголошеного ісламського халіфату стали позначати написами будинки християн і шиїтів, щоб потім відібрати їх у законних власників.

За повідомленнями місцевого інтернет-порталу www.Ankawa.com, евакуація останніх християн пов'язана також з посилення бомбардувань з боку урядових збройних сил у багатьох районах міста, особливо в нічний час. Для багатьох сіл ніневійської рівнини основною проблемою в даний час є призупинення подачі води, що робить проживання нестерпним через високі температури.

«Кількість християн, яких "ісламська держава Іраку і Леванту" змушує залишати власний дім та місто, коливається від 50 до 100 сімей, - заявив халдейский вікрай Багдада монс. Шлеймун Вардуні. - На контрольно-пропускних пунктах при виїзді з міста їх зупиняють і конфісковують у них буквально все: гроші, майно і навіть автомобілі, говорячи, щоб вони вирушали далі пішки».

«Ми не можемо говорити, для нас це занадто небезпечно»: це єдині слова, сказані кореспонденту католицького агентство «Sir» одним з християни Мосула перш ніж перервати розмову. Християнська меншість, яка все ще залишається в Мосулі, живе в атмосфері страху. Інше місцеве джерело, того ж агентство «Sir», стверджує, що «в Мосулі більше не залишилося християн».

В інтерв'ю інформаційному агентству «AsiaNews» халдейский Патріарх Луїс Рафаель I Сако з гіркотою заявив про неможливість будь-яких форм діалогу з ісламістами, котрі наполегливо повторюють, що «між нами існує тільки меч». «Я просив у єпископів, - сказав Патріарх, - щоб вони радили християнському населенню виїжджати». Починаючи з учорашнього ранку християни, що ще залишались там, почали виїжджати з квартир, і тепер «там залишилося дуже мало людей - найбідніші серед християни», які не мають засобів, щоб виїхати з міста. Всі біженці з Мосула «знаходять притулок в монастирях і в селах». Сьогодні вранці, продовжив монс. Сако, «автомобілі, оснащені гучномовцями, кружляли містом, вимагаючи від християн втікати».

У цьому драматичному контексті полювання на християни важко уявити якісь форми діалогу або переговорів. «Тут немає влади, до якої можна було б звернутися, немає нікого, - підкреслив халдейский Патріарх, - ми не знаємо, звідки вони і чого вони хочуть насправді. Центральний уряд тут не має контактів і тепер починає авіабомбардування». Говорячи про ісламістів, монс. Сако порівняв їх зі «стіною», з якою неможливо встановити «ніякої форми діалогу».

За останньою інформацією, бойовики самопроголошеного ісламського халіфату спалили Сиро-католицьку єпископську резиденцію в Мосулі. Про це повідомив Патріарх Сирійської католицької Церкви Ігнатій Йосип III Юнан. За словами Патріарха, після загрози інтегралістів в Мосулі більше не залишилося християн.