Ірак: Патріарх Сако закликав звільнити викрадених монахинь і сиріт
  • Срд, 02/07/2014 - 14:58

Халдейський Патріарх Вавилонії Луїс Рафаель Сако I звернувся із закликом до тих, хто утримує викрадених 3 дні тому в іракському місті Мосулі монахинь та дітей-сиріт. Як повідомляє католицьке інформаційне агентство «Fides», у заклику висловлюється тривога про долю двох монахинь і трьох дітей-підлітків - двох дівчаток і хлопчика - з вимогою негайно звільнити їх. Патріарх звертається до релігійних очільників мусульман і до шейхів сунітських племен Мосула, просячи їх зробити все можливе, щоб домогтися звільнення викрадених.

У своєму заклику халдейский Патріарх цитує рядки з Корану, в яких вказується всім вірним добре ставитися до монахів і сиріт. Монс. Сако нагадує про те, що християни «були першими, які прийняли мусульманських завойовників 14 століть тому», і що в сьогоднішньому Іраку християни не ототожнюють себе з жодним політичним угрупованням.

«Зараз йде місяць Рамадан, місяць милосердя і любові, - пише на закінчення патріарх Сако. - Давайте всі помолимося за те, щоб викрадених монахинь і сиріт повернули з миром».

З суботи 28 червня втрачений зв'язок з с. Атур та с. Міскінтою, двома халдейськими монахинями зі Згромадження Дочок Пречистої Діви Марії, які поверталися на автомобілі в Мосул з міста Дохук разом з двома дівчатками і хлопчиком. Ці дві монахині управляють сімейним будинком для сиріт в Мосулі, під патронажем халдейського Архиєпископства. 9 червня, після наступу ісламістів, монахині і всі мешканці сімейного будинку залишили Мосул, знайшовши притулок у місті Дохук, в іракському Курдистані. Звідти с. Атур вже приїжджала кілька разів в Мосул, щоб перевірити стан будинку і забрати одяг, навчальні посібники та робочі інструменти для дівчаток, змушених залишити будинок.

Патріарх Сако підтвердив, що мова йде про викрадення, а не про затримання, як було сказано в перші години після зникнення двох монахинь і трьох підлітків-християн.