Іран виганяє італійську монахиню, яка присвятила своє життя найбіднішим
  • Чтв, 17/06/2021 - 15:27

Влада Ірану не продовжила візу італійській монахині, яка працювала в лепрозорії 26 років, допомагаючи найбільш нужденним. На практиці це означає, що 75-річна сестра Джузеппіна Берті повинна покинути Іран.

Невизначена також доля 77-річної австрійської монахині Фабіоли Вайсс, якій після 38 років роботи серед прокажених влада продовжила візу лише на рік.

Це рішення стане, перш за все, величезним ударом для найбідніших, яким ці дві сестри із Згромадження сестер милосердя приносять щоденну допомогу попри подальші обмеження, накладені на їхню діяльність іранською владою. Останнього року вони практично не проводили жодної зовнішньої діяльності, щоб їх не звинуватили в прозелітизмі. Усе своє життя в Ірані присвятили хворим, незалежно від їхньої релігійної та етнічної приналежності. До революції сестри, серед іншого, навчали дітей та підлітків, але їм це заборонили. 

Будинок монахинь в Ісфагамі є практично єдиною католицькою присутністю в місті. Мало хто з вірних користується каплицею.

 Повсякденне життя Католицької Церкви в цій країні щороку ускладнюється. Є дві Ассирійсько-Халдейські Архиєпархії з єпископом і чотирма священниками (влітку 2019 р. патріаршому адміністратору Тегерану для халдеїв Рамзі Гарму також відмовили в продовженні візи і він уже не міг повернутися в Іран), одна Вірменська має лише єпископа та Латинська, в якій зараз немає жодного священника і яка чекає прибуття нового єпископа. Це Домінік Матьє, якого Папа Франциск призначив у січні цього року Архиєпископом Тегерана-Ісфагана. У 2016 р. в Ісфагані влада конфіскувала будинок отців-лазаристів. У цій ісламській країні служать лише сестри-шаритки, їх загалом п’ять (троє в столиці та дві в Ісфагамі) та двоє богопосвячених мирян. Кількість усіх віруючих приблизно 3 тис. на понад 80 млн жителів.