Іслам викладають у державних школах майже по всій Іспанії
  • Чтв, 03/10/2019 - 14:22

Тільки в чотирьох із сімнадцяти автономних громад Іспанії іслам уже не викладають у державних школах. У середу влада Балеарського регіону оголосила про проведення занять з Корану.

За словами Марті Марча, відповідального за освіту в уряді Балеара, у понеділок уклали угоду з владою регіональної мусульманської громади про запровадження в державних школах занять, що стосуються ісламу.

«Відповідно до цієї угоди, уроки мусульманської релігії будуть проводити в 10 державних школах нашого архіпелагу», – заявив член регіонального уряду, де домінують соціалісти та «Подемос».

Як інформує wiara.pl, Марті Марч пояснив, що хоча питання запровадження необов'язкових уроків ісламу в державних школах на Балеарських островах обговорюється вже кілька років і має бути остаточно вирішене цього навчального року, перші заняття з нового предмету розпочнуться на архіпелазі у вересні 2020 року (в інших регіонах уже тривають).

Балеарські острови – це тринадцята з сімнадцяти автономних громад Іспанії, де в державних школах можна викладати уроки з ісламу. Виняток становлять лише Галісія, Мурсія, Кантабрія та Кастилія-Ла-Манча.

За підрахунками Міністерства внутрішніх справ у Мадриді, в 47-мільйонній Іспанії проживає майже 2 мільйони мусульман, зазвичай це громадяни Марокко або нащадки марокканців. З 2013 року їхня кількість зросла понад 300 000. Найбільші скупчення ісламу є в Андалусії та Каталонії.

У квітні три крайні ліві партії, представлені в парламенті, «Подемос», Об'єднана ліва та каталонська ERC, підтримали заклик до уряду майже 60 організацій мирян та профспілок про скасування релігії в державних школах та приватних закладах, що субсидуються з державного бюджету.

У документі вони закликали уряд Іспанії забезпечити «школу, вільну від релігійної індоктринації». Вони також вимагали від уряду скасувати угоди 1979 р., укладені з Ватиканом, які замінили конкордат з 1953 року.

Уроки з релігії викладають в іспанських школах як необов’язкові заняття, хоча оцінка з цього предмету входить до середньої підсумкової.