Ісламісти напали на кілька християнських поселень у Камеруні
  • Втр, 06/03/2018 - 12:57

Ісламісти з угруповання «Боко Харам» продовжують здійснювати атаки за межами Нігерії, де спочатку діяла ця терористична група, відзначили в християнській правозахисній організації «World Watch Monitor».

Нещодавно ісламісти атакували два села в північній частині Камеруну, недалеко від північно-східного кордону з Нігерією, в результаті чого одна людина загинула, а багато будинків були зруйновані вогнем. 23 лютого відбувся напад на Вірказу і Чебеке. Це була вже четверта атака «Боко Харам» на села в Камеруні цього року, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

Під час останнього нападу ополченці підпалили понад 100 будинків, католицьку церкву і школу. У результаті пожеж загинула одна людина. Жителі, що вижили після нападу, розповіли «World Watch Monitor», що сталося в селах під час атаки ісламістів.

«Вони атакували Вірказу і Чебеке приблизно о 20.00. Спочатку ми почули постріли, а потім вони почали атаку», – сказав житель села, що вижив після нападу і не хотів назвати своє ім'я через побоювання, що бойовики-ісламісти можуть знову атакувати цю місцевість.

За його словами, коли бойовики «Боко Харам» прибули в села, солдати армії здалеку стріляли в них і нападники ненадовго припинили бійню, але коли постріли силовиків припинилися, нападники відновили підпали будинків, одночасно атакуючи два села. За словами очевидців, опір бойовикам-ісламістам з боку сил безпеки було важко організувати, тому що район дуже важкодоступний.

Бойовики покинули цей район приблизно о 2 годині ночі, після чого «вони зникли через нігерійський кордон», розповіли місцеві жителі.

За даними «BBC», 2017 року в Камеруні сталися 32 напади угруповання «Боко Харам», два в Чаді та сім у Нігері. Торік було менше транскордонних нападів (41), аніж 2016 року (47), але вторгнення ісламісти здійснювали в ті ж три країни, всі вони межують з північно-східною Нігерією – оплотом угруповання. У 2016 році в Нігерії бойовики «Боко Харам» скоїли 80 нападів, а в 2017 році – 109. Цифри також показують, що щораз частіше нападники використовують смертників для нападів у Нігерії і Камеруні.

Раніше, в лютому, атака «Боко Харам» в Гітаве забрала життя шістьох людей, включаючи вагітну жінку. П'ятеро з жертв були християнами. 17 січня бойовики «Боко Харам» підпалили чотири будинки в Дафіладо. Угруповання «Боко-Харам» також взяло на себе відповідальність за напад 15 січня на Рум, в результаті якого чотири людини загинули після того, як бойовики штурмували село і підпалили будинки і дві церкви.
Жителі постраждалих від дій ісламістів поселень відзначають, що бойовики хочуть помститися за контратаки з боку урядових сил.

До цьогорічних нападів бойовиків угруповання «Боко Харам» на Камерун регіон переживав період відносного спокою. Останній напад було скоєно в серпні 2017 року, коли ісламісти з «Боко Харам» викрали шістьох братів і сестер з Москоти, убивши їхнього батька. Усі діти, віком від трьох до п'ятнадцяти років, пізніше зуміли втекти, коли їхній охоронець заснув. Їх знайшли і передали військовим з армії Камеруну.