Ісламісти обстріляли християнські селища на лівано-сирійському кордоні
  • Срд, 22/01/2014 - 01:31

Християнські селища на лівано-сирійському кордоні посилюють заходи безпеки на військовому і цивільному рівні. Це пов'язано з регулярними погрозами, які надходять від груп ісламістів, які влаштувалися в сусідніх горах, пише AINA.

За даними джерела в міністерстві оборони, в Аль-Каа і Рас Баальбеку місцеві жителі організовують патрулі для захисту кордонів. Їх дії частково скоординовані з муніципалітетом Бекаа.

Війна в Сирії триває вже майже три роки, за даними ООН, в результаті бойових дій і терактів загинуло вже бл. 100 000 чоловік.

У сусідньому Лівані також почастішали збройні сутички в окремих районах Тріполі, стали частіше відбуватися вибухи автомобілів, начинені вибухівкою. Християни Лівану та релігійні меншини стурбовані загрозою, що йде від ісламських радикалів, які прагнуть до встановлення ісламського халіфату в Сирії і за її межами.

Рас-Баальбек і Аль-Каа - два найбільших християнських поселення, розташованих на північно-східному кордоні Сирії, в гірському районі, і населених переважно греко-католиками.

Ліванська армія дислокується біля входу в село Рас-Баальбек і проводить обшуки в будинках сирійців, які нещодавно оселилися там.

«Після викрадення черниць в Маалулі, ми стурбовані і боїмося того, що деякі з цих радикальних груп захоплять наше село, - сказав Вільям Наср, відставний шкільний учитель в Рас-Баальбеку. - Оскільки ми сповідуємо Християнство, ми весь час повинні бути напоготові, і бути уважними до того, що відбувається навколо нас».

Крім сусідства з Сирією, село межує з сунітським селом Ерсаль, яке минулого року стало базою для угруповань, пов'язаних з Аль- Каїдою, і яку вони використовували для нападу на Ліван.

За словами мера Аль-Каа, під час святкування християнського свята у вересні минулого року був затриманий смертник з поясом шахіда, який намагався підірвати себе в натовпі віруючих. Також в муніципалітет надходили погрози від «еміра Ісламської держави Ірак і аль-Шам», обстріляти селище ракетами, якщо його мешканці посміють виступити проти бойовиків.

«Ми наймаємо колишніх військових для патрулювання селища, забезпечуємо їх бензином, транспортом, їжею  проте платити їм немає можливості. На початку їх було всього 5-6 чоловік, зараз вже бл. 60. Ми намагаємося відстежувати, щоб ніхто підозрілий не пробрався в місто. Патрулі не дуже добре озброєні. Хоч у всіх у нас є зброя, але ми не думаємо, що зараз потрібно нею розмахувати. Якщо, щось нас і захищає, то не зброя», - сказав мер Аль-Каа, вказавши на велику статую Діви Марії, що стоїть при в'їзді в селище.

17 січня стало відомо про ракетний обстріл Ерсаля. Обстрілу також зазнали Рас-Баальбек, Аль-Каа, Аль-Айн і околиці міста Хермель (95 км від Бейрута) на березі річки Оронт. Відповідальність за теракт взяло на себе пов'язане з "Аль-Каїдою" угруповання "Джебхат ан-Нусра".

На думку влади, бойовики обстрілюють Ліван в помсту за участь "Хізбалли" у війні на боці Асада.

Селище Рас-Баальбек розташоване на місці давнього Куна, в 807 км від Бейрута і в 34 км пн.-східніше стародавнього міста та археологічного комплекса Баальбеку.

За матеріалами www.sedmitza.ru