Ісламісти в Нігерії оприлюднили відео, ймовірно, викрадених два роки тому дівчат
  • Пон, 15/08/2016 - 13:41

У Нігерії екстремістське ісламістське угруповання «Боко харам» оприлюднило відеозапис із кадрами, як виглядає, десятків школярок, викрадених на північному сході країни понад два роки тому.

У запису дівчата в ісламському вбранні стоять чи сидять навколо чоловіка з автоматом у камуфляжі й масці. Чоловік закликає уряд Нігерії звільнити бойовиків угруповання в обмін на дівчат.

Чоловік у кадрі також заявив, що частина дівчат загинула внаслідок повітряних ударів по позиціях бойовиків.

Угруповання «Боко харам» викрало 276 учениць школи-інтернату у квітні 2014 року. Частина з них по тому змогла втекти, ще кількох, як виглядає, вдалося звільнити, та доля понад 200 досі не відома.

Угруповання, відоме як «Боко харам» (приблизний сенс назви «Неісламське – гріховне»), воює за запровадження в Нігерії чи принаймні на півночі країни щонайсуворішої версії норм ісламу, зокрема, виступаючи проти освіти і загалом способу життя «західного зразка» і відмовляючи у праві на освіту жінкам. Воно почало збройне повстання в Нігерії ще 2009 року, а останніми роками почало діяти і в сусідніх Камеруні, Чаді й Нігері. 2015 року «Боко харам» оголосило себе частиною угруповання «Ісламська держава» і перейменувалося на «Західноафриканську провінцію «Ісламської держави». Унаслідок його нападів загинули від 15 до 20 тисяч людей, понад два мільйони були змушені втекти з домівок. Рада безпеки ООН визнала його терористичним і запровадила проти нього санкції.