Ісламісти здійснили напади на християн у сирійському селі Карра
  • Пон, 02/12/2013 - 17:31

Бойовики радикальних ісламістських угруповань, що зайняли село Карра, яке знаходиться неподалік від сирійсько-ліванського кордону, погрожували християнам населеного пункту, які переховувалися у місцевій церкві, фізичною розправою - повідомляє портал Calam 1.

Село Карра під Дамаском стало плацдармом для збройних угруповань т.зв. «Сирійської опозиції» раніше від багатьох інших населених пунктів регіону. Однак, лише минулого тижня, після входу в неї такфиристів, воно повторило долю Маалуля, Сайданайї, Сададу і Дейру, Атійї. За свідченням отця Джорджа Луіса, настоятеля церкви святого Михайла, терористами було повністю розграбовано і знищено багато будівель - у тому числі місцева інфраструктура, будинки і храми. «На сьогоднішній день, село перетворилося на купу бетону і каменів», - підсумовує священик.

За словами о. Джорджа, до 16 листопада становище в селі, контрольованого бійцями «Сирійської вільної армії», було невизначеним, але стабільним: «Довгі місяці ми жили за особливим, напівавтономним режимом, який був встановлений договором між силами уряду і керівництвом «Вільної армії», - розповідає священик, - тому наше життя протікало досить спокійно, а держава як і раніше забезпечувала надходження води і електрики. Але все змінилося із входом у село трьох тисяч джихадистів, що перетворило його на справжнісіньке поле бою».

Поява в населеному пункті радикалів, непідконтрольних «Сирійській вільній армії» і відступ нечисленних бійців останньої, супроводжувалося масовою втечею шести тисяч місцевих жителів в довколишні міста і села. Однак християни Карри спочатку вирішили залишитися на своїй рідній землі.

«Того ж дня, - продовжує священик, - почався ракетний обстріл місцевих будинків і вулиць. Один із снарядів розніс ворота церкви, де близько тридцяти шести сімей зібралися для спільної молитви. Незабаром після цього до церкви увірвалися бойовики в масках. Ми помітили, що всі вони були іноземцями - НЕ сирійцями. Хтось із них вигукнув: «Ми хочемо вбити вас усіх, собаки-християни! Та ще й ми спалимо це прокляте місце!». Йому відразу заперечив наш парафіянин Аймаль, який почав нагадувати йому про коранічні аяти, що відображають особливу повагу ісламу до християнства ... і після довгих переговорів, чоловік сказав нам: «Ми попросимо нашого ватажка визначити вашу долю» - і повелів бойовикам вийти з храму».

Усвідомлюючи всю небезпеку становища, о. Джордж і його підопічні спробували тимчасово сховатися у древній частині села, для того щоб згодом таємно приєднатися до біженців, що прямують до Дейр Атійя, де православна паства з радістю зустріла своїх братів-католиків. Але терористи організували переслідування віруючих, результатом якого стало захоплення декількох заручників. «Тоді ми сховалися у підвалі на чотири дні, залишившись без електрики, води та їжі, а після виходу з нього ми вирішили дійти до Сададу. Там нас привітно зустрів митрополит Сільуанус Бутрус (ан-Наама)» - завершує свою розповідь священик.

Обстріл Карри продовжився до тих пір, поки село не перетворилася на руїни. Були знищені церква св. Михайла і місцева мечеть, що, на думку о. Джорджа, є викликом традиційному ісламу. «Вони - радикали, які хочуть посіяти міжконфесійну ворожнечу між нами, громадянами Сирії, за допомогою вбивств, насильства і вандалізму. А нам не залишається нічого іншого, крім молитви, разом з нашими православними братами, які так радо нас прийняли».

За матеріалами www.sedmitza.ru