Ісламознавець С. Халіль Самір: необхідно контролювати мечеті; військова відповідь логічна
  • Птн, 20/11/2015 - 12:21

Католицький богослов і ісламознавець священик-єзуїт Самір Халіль Самір, викладач Папського Східного інституту, прокоментував обстановку, що склалася після терактів у Франції. Він зазначив, зокрема, що майбутній Ювілей буде для Італії «складним завданням», оскільки в країні є мечеті, відомі як «радикальні». Отець Самір вважає, що необхідно здійснювати контроль за імамами. «Всі мусульмани повинні внести свій внесок, - говорить він. - На жаль, я не бачу сотень мусульман, які вийшли на вулицю на знак протесту».

Для того, щоб висловити свій протест проти тероризму, «недостатньо слів», - стверджує єгипетський єзуїт: «Необхідно вийти на вулиці. І коли в мечеті хтось вихваляє насильство, необхідно повідомити про це в поліцію і ясно висловити своє неприйняття такого імама».

«Ми маємо справу з війною ідеологічною і, на жаль, дуже деструктивною, - продовжує священик. - Сьогодні ісламський світ не одностайний, він переживає кризу, і крайні радикали вирішили повернути те, що відбувалося в 640 році. Вони розгортають світову війну, щоб завоювати Захід, історичного ворога, з яким треба боротися».

З приводу військових рейдів о. Самір вважає, що «у ІДІЛ є військовий план по захопленню, і вона реалізує його за допомогою слабших засобів, ніж є на Заході, але вони - найжорстокіші, які тільки можуть існувати. Тому необхідна військова відповідь».

О.  Самір вважає, що військові експерти повинні вирішити, який метод буде найбільш ефективним і спровокує найменше число жертв, захищаючи місцеве населення. «Не можна використовувати той же метод, що використовують терористи», - вважає священик.