Іспанія: 27 нових блаженних мучеників
  • Суб, 18/06/2022 - 16:22
Ще 27 мучеників за віру, вбитих в Іспанії 1936 року, проголошені блаженними в катедральному храмі міста Севільї 18 червня 2022 року. Серед них священики-домініканці, брати-ченці, брати-богослови, одна монахиня і мирянин-журналіст.

Кардинал Марчелло Семераро, Префект Дикастерії в справах визнання святих, представляючи Папу Франциска, очолив беатифікаційні урочистості в катедральному храмі Севільї, проголошуючи блаженними 27 іспанських мучеників за віру, що загинули 1936 року під час громадянської війни в Іспанії. З ним співслужили Архиєпископ Севільї Хосе Анхель Саїсі й о. Жерар Тімонер, Головний Настоятель Ордену Проповідників, члени якого загальновідомі як домініканці, адже всі мученики належали до цієї чернечої родини Католицької Церкви, що охоплює священиків, братів, жіночі монаші та чернечі Згромадження й мирян святого Домініка. Папа Франциск підписав декрет про беатифікацію ще в грудні 2019 року, але через коронавірусну пандемію її довелось відкласти до червня цього року.

Нові блаженні мученики це священик Анхель Маріна Альварес і 19 співбратів з монастиря в Альмаґро; священик Хуан Аґіляр Доніс, його 4 співбрати з монастиря в Альмерії та мирянин-католицький журналіст Фруктуосо Перес Маркес, що належав до Третього Домініканського Ордену, так званих терціаріїв, сестра Асунсьон Санчес Ромеро, монахиня Ордену Сестер Домініканок.

Переслідування за віру не є дійсністю минулого

Кардинал Семераро, проповідуючи під час беатифікаційної Святої Меси, наголосив, що переслідування за віру не є дійсністю минулого, бо також і наші часи мають багато сучасних мучеників за віру, які проливають кров за Христа, або страждають у безкровний спосіб, зазнаючи наклепів та несправедливих звинувачень. Він окремо підкреслив мучеництво сестри Асунсьон Ромеро, якій було майже 76 років. Ця монахиня зазнала жорстоких тортур, але відмовилась богохулити та топтати хрест. Не зреклась віри й вмираючи, прославляла Христа-Царя та Пресвяту Євхаристію.

Блаженні іспанські мученики прийняли смерть за віру, зазнавши нелюдських тортур та знущань, але зіткнувшись із жорстокістю та насильством, спрямували погляд до Христа-Спасителя і з’єднали свою кров з кров’ю принесеного в жертву Божого Агнця-Христа. Єдиною причиною їх смерті в історично відомій суспільно-політичній ситуації незадовго та під час громадянської війни в Іспанії (1936-1939 рр.) був статус християн і богопосвячених осіб.

 

Орден Проповідників – священиків-домініканців

Орден Проповідників, відомих як священики-домініканці, був заснований на початку ХІІІ сторіччя святим Домініком Гузманом у Франції. В наші часи Орден налічує майже 6000 членів, з яких понад 4000 священиків. До домініканської традиції належать коло 200 контемплятивних-споглядальних жіночих монастирів, понад 50 тисяч мирян-терціарів та велика кількість жіночих чернечих Згромаджень. В Україну домініканці та домініканки повернулись на початку 90-х років минулого сторіччя.

Мученики за віру в Іспанії

Віруючих, убитих під час Другої іспанської республіки (1931-1939 р.р.) та Громадянської війни (липень 1936 – квітень 1939), називають «мучениками XX століття». Під час цього історичного періоду в Іспанії загинуло приблизно 500 тисяч людей, до яких слід додати ще 170 тисяч, що померли внаслідок хвороб та голоду. Католицька Церква в Іспанії налічує понад 2000 проголошених блаженних і святих. У ті роки за віру загинуло 13 єпископів, понад 4200 священиків і семінаристів, майже 3000 ченців, коло 1500 сестер-монахинь та коло десяти тисяч мирян, чоловіків і жінок, звинувачених у сприянні Католицькій Церкві. Храми, семінарії, монастирі були пограбовані, зруйновані і спалені. Десятки з них проголошені святими, тисячі – блаженними, тривають численні беатифікаційні та канонізаційні процеси.