Іспанія: Беатифікація Маріано Мулерата-і-Сольдевіли – лікаря, мера та мученика
  • Суб, 23/03/2019 - 18:35

Церква проголосила блаженним ще одного мученика громадянської війни в Іспанії – каталонського медика, що був взірцем мирянина.

Дбання про ближнього та світло Божого Слова – таким було покликання іспанського мирянина Маріано Мулерата-і-Сольдевіли, що загинув мученицькою смертю, маючи 39 років. Його 23 березня 2019 р. проголошено блаженним під час урочистої Святої Меси в місті Тарраґона (регіон Каталонія, Іспанія), яку очолив Префект Конгрегації в справах визнання святих кардинал Джованні Анджело Беччіу.

Лікар за покликанням

Для Маріано професія лікаря стала вираженням покликання до служіння ближнім. Він часто лікував бідних, які не могли оплатити лікування, та вмираючих хворих, яких приготовляв до Святих Таїнств та супроводжував аж до кінця. «Його віра надихала його працю лікаря, яку він виконував як місію», – наголосив кардинал Джованні Анджело Беччіу в інтерв’ю для Vatican News.

Участь мирянина в житті суспільства

«Каталонія буде або християнською, або її не існуватиме», – говорив блаженний Маріано Мулерат-і-Сольдевіла, усвідомлюючи важливість участі мирян у політичному житті суспільства. Коли його обирали мером селища Арбека, де він мешкав, то за нього голосували як віруючі, так і невіруючі, бо, за словами кардинала Беччіу, «його любили всі люди».

Мужність віри

Маріано був також люблячим чоловіком для своєї дружини Долорес, з якою вони створили сім’ю, що стала справжнім осередком милосердя в зраненому суспільстві. Він був добрим батьком для своїх п’яти дочок, деякі з яких обрали шлях богопосвяченого життя. Його сім’я стала справжньою домашньою церквою, де діти вже з раннього віку вдихали життєдайне повітря Божого Слова, призвичаїлися до регулярної участі у Святій Месі та адорації Найсвятіших Тайн. Новопроголошений блаженний був також близьким до домініканської духовності. Його родичка належала до Згромадження сетер-домініканок Благовіщення Діви Марії, тож як медик він часто лікував черниць, а як мер – опікувався школами, які провадили сестри.

З ім’ям Христа на вустах і в серці аж до смерті

Прихід до влади у другій половині 30-х років ХХ століття лівих сил в Іспанії викликав не лише суспільне й політичне протистояння, що вилилося в громадянську війну, але також антикатолицькі репресії та переслідування. Маріано був арештований 13 серпня 1936 року. Його звинувачували в поширенні певних політичних поглядів, але, насправді, причиною було лише те, що він був християнином. Під час того, як бойовики везли його у вантажівці на страту, одна жінка зі сльозами на очах благала, аби дозволили лікареві оглянути її важкохворого сина, але вони не погодилися. Маріано передав їй листок паперу, на якому написав: «Не плач. Твій син не помре. Дай йому ці ліки й молися, щоб Бог тобі допоміг».

Свідки розповідають, що прибувши на місце страти, Маріано вголос молився аж до смерті й закликав інших робити так само. Через це один із катів вдарив його по обличчю, але це не зупинило лікаря. Кардинал Беччіу зазначив, що приклад цього блаженного «вчить нас мужності свідчити Христа аж до смерті, за будь-яких обставинах і труднощів».