Іспанія: Беатифікація сімох блаженних ченців – мучеників за віру
  • Срд, 10/05/2017 - 07:17

У неділю 7 травня 2017 р., завершуючи молитву «Царице неба» з тисячами паломників, зібраними на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск окремо згадав беатифікацю сімох іспанських ченців, мучеників за віру, що відбулась попереднього дня. Святіший Отець сказав: «Вчора в Хероні, Іспанія, були проголошені блаженними Антоніо Аррібас Ортіґуеля та його шість співбратів, ченців Згромадження Місіонерів Найсвятішого Серця Ісусового. Ці вірні й героїчні Христові учні були вбиті з ненависті до віри за часів релігійного переслідування. Нехай же їхнє мучеництво, яке вони прийняли з любові до Бога та у вірності своєму покликанню, викличе в Церкві прагнення мужньо свідчити Євангеліє милосердя».

В імені Папи беатифікацію в місті Хірона (іспанською мовою, а каталонською воно вимовляється як Жірона і розташоване в Автономній області Каталонія в Іспанії) провів кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах святих.

Спалах протикатолицької революції в Іспанії в липні 1936 року  застав отця Антоніо та інших священиків й ченців із Згромадження Місіонерів Найсвятішого Серця Ісусового в Малій семінарії поблизу Барселони, де вони займались приготуванням кандидатів до священства. Їх усіх негайно змусили залишити семінарію. Отець Антоніо, що був також і економом семінарії, насамперед, подбав про висилку семінаристів. Разом з іншими богопосвяченими особами, священиків та братів-ченців ув’язнили в імпровізованому таборі. Деяким з них вдалось втекти і вони вирішили поділитись на невеликі групи та шукати притулку в рідних і друзів.

Семеро з них – 4 священики та три брати – у вересні змогли дістатись до одного французького села, але стали жертвою зради і були передані іспанським республіканцям.

Наступного дня їх розстріляли, примусивши місцеві католицькі родини їх поховати у двох спільних могилах. Отцеві Антоніо, найстаршому з них, було 28 років, а наймолодший мав тільки 20 років.