Іспанія: гендерна революція в законодавстві та санкції для впертих
  • Птн, 02/07/2021 - 14:08

Церква, pro-life організації та сімейні асоціації б'ють на сполох, у зв’язку з тим, що іспанський уряд хоче прийняти проект Закону про реальну та ефективну рівність трансгендерних осіб та гарантію прав ЛГБТІ-осіб, який дозволяє змінити стать у реєстрах неповнолітніх.

Законопроект передбачає, що зміна імені та статі буде можлива з чотирнадцяти років без потреби проходити медичне, психологічне, гормональне лікування або судову процедуру. 

З 14 до 16 років знадобиться згода батьків чи опікунів. Однак з 16 років для зміни статі в цивільному реєстрі достатньо мати посвідчення особи та декларацію про відчуття статевої несумісності з фізичною. За три місяці зацікавлена особа має повторити заяву, а адміністрація за один місяць винесе рішення. 

Процес зміни статі триватиме лише чотири місяці.

Закон також передбачає, що діти від 12 до 14 років потребують згоди суду, а діти віком до 12 років зможуть змінювати в документах лише своє ім’я, але не стать. Цікаво, що якщо процес зміни статі буде повністю спрощений, то буде набагато складніше повернутися до метричної статі, коли хтось зробить висновок про свою помилку. Тоді цей закон передбачає судову дорогу.

Експерти б'ють на сполох і застерігають від наповнення дітей гормонами. Єпископ Хосе Мазуелос з Комісії у справах сім’ї іспанського єпископату вважає, що закон «обманює та маніпулює дітьми». Він нагадує, що в Нідерландах зміна статі відбувається після психолого-емоційних досліджень. Речник єпископату, єпископ Луїс Аргуелло, вважає, що «закон «транс» перетворює відчуття на юридичну категорію та виконує бажання волі без жодних об'єктивних обмежень. Він ігнорує сексуальну реальність усіх клітин тіла і, перш за все, зневажає людей, які страждають, пропонуючи їм зміну доказів як рішення».

Варто зазначити, що законопроект зіткнувся з опозицією феміністичних груп, які вважають, що вражає жінку. Крім того, він передбачає низку покарань за «дискримінацію» ЛГБТІ-осіб, наприклад, до 150 тис. євро за відмову здати в оренду квартиру одностатевим парам. Зараз законопроект надійде до парламенту.