Іспанія: кількість самогубств зросла в 10 разів
  • Птн, 18/02/2022 - 14:27

У Мадриді відбувся Форум міждисциплінарних зустрічей, організований Фондом ім. Павла VI, для вивчення наслідків пандемії COVID-19 для психічного здоров’я.

Учасники форуму зазначили, що в Іспанії ментальні розлади будуть тривалою ендемією. Президент Психіатричного товариства Мадриду Хосе Луїс Карраско заявив, що кількість випадків самоушкоджень та самогубств зросла вдесятеро. За його словами, «молоддю опанував страх у суспільстві, яке опинилося у пастці невизначеності, що перетворюється на тривогу та депресію». До цього додалося зростання споживання лікарських засобів та інших токсичних речовин.

Педіатр Монтсеррат Ескерда, фахівець з профілактики суїцидів і директор Інституту біоетики Борха, говорила про зростання розладів харчової поведінки, таких як анорексія та булімія, особливо у підлітків, і запропонувала деякі стратегії для охорони ментального здоров'я дітей та молоді: це особливо актуально в цей момент, коли багато дітей змушені проводити багато часу в ізоляції та обмежувати соціальні контакти.

Соціолог та директор Інституту розвитку та кооперації Університету Комплутенсе Естебан Санчес Морено присвятив свою доповідь економічним наслідкам пандемії та їх впливу на ментальне здоров'я найбільш уразливих людей. Цей вплив спостерігається значною мірою у медичних працівників, також через зростаючий стрес, пов'язаний з коронавірусом, зі страхом заразитися, з постійними «новими хвилями», фізичним і психологічним виснаженням та етичним тиском, що змушує приймати складні рішення. Іспанське медичне суспільство відзначило збільшення на 37 відсотків числа лікарів з ментальними розладами чи залежностями. Емоційне вигоряння досягло свого найвищого ступеня, і, хоча багато медиків все ще тримаються, знаючи, що пандемія не закінчилася, як тільки все завершиться, суспільство матиме справу з безпрецедентним числом медичних працівників, які потребують психіатричної допомоги.

Генеральний директор Фонду ім. Павла VI Хесус Авесуела нагадав про заяву ВООЗ: через пандемію проблеми ментального здоров'я будуть «основною причиною інвалідності у світі 2030 року». За прогнозами ВООЗ, до 2030 року кожен четвертий житель планети матиме психічне захворювання.

За даними Центру соціологічних досліджень, з початку пандемії в Іспанії 6,4% жителів зверталися до фахівців із психічного здоров'я, і ​​основними причинами звернення були депресія або тривожність. У 2020 році наклали на себе руки 3941 людина (це історичний рекорд для країни), з яких 1479 підлітків і молодих людей. При цьому система охорони ментального здоров'я в країні не відповідає потребам населення: на 100 тисяч жителів тут лише 11 психіатрів та 6 психотерапевтів, при цьому структури охорони здоров'я переповнені, а ресурси вичерпані.