Іспанія: перший фільм про блаженного Акутіса покажуть у кіно, а потім – у школах
  • Срд, 01/03/2023 - 15:04

«Це фільм також для людей, які не вірять», – каже мати Карло Акутіса про перший повнометражний фільм, присвячений її блаженному синові, який щойно вийшов на екрани кінотеатрів по всій Іспанії. Він називається «Небеса не можуть чекати». Ідея зняти кінострічку народилася у 2020 році, під час беатифікаційних урочистостей цього комп’ютерного генія, зачарованого Євхаристією.

У фільмі, який триває 78 хвилин, його режисер Хосе Марія Завала хоче донести думку про те, що кожна людина покликана до святості. «Тут немає жодних вікових обмежень, і Карло показує, що у 15 років ти не є «менш святим», – говорить Інес Завала, виконавчий директор картини, яка придумала ідею фільму після того, як побачила, як сучасна молодь була зворушена беатифікацією ровесника. «За життя Карло торкнувся багатьох сердець своєю виставкою про Євхаристійні чудеса, а тепер ми сподіваємося, що його свідчення заговорить у кінозалах», – підкреслює Завала.

Презентація фільму супроводжується зустрічами з матір’ю блаженного міленіала. «Це особливі моменти ділення моїм сином, адже через пандемію я не мала багато можливостей для цього», – розповідає Антонія Сальцано. Вона додає, що виховну цінність фільму визнало міністерство культури Іспанії, і його також показуватимуть у школах.

Іспанія: перший фільм про блаженного Акутіса покажуть у кіно, а потім – у школахМати Карла Антоніа Сальцано і режисер фільму Хосе Марія Завала / Зображення: сторінка Beato Carlo Acutis

«Це перший фільм про мого сина. Визнаю, що це для мене велике пережиття, як і те, що я ще за життя дочекалася беатифікації моєї дитини. Цей фільм важливий для сучасної молоді, яка вже більше віддає перевагу образу  аніж читанню книг. Сучасна молодь живе в суспільстві, сповненому протиріч, яке все менше і менше передає справжні цінності. Порнографія, наркотики, алкоголь та комп’ютерні ігри є широко доступними, що призводить до того, що багато молодих людей стають залежними. Батьки також дедалі більше зайняті і приділяють своїм дітям набагато менше часу, ніж раніше, що призводить до негативних наслідків. Фільм про Карло може бути корисним, адже він показує підлітка, такого ж, як і вони, який захоплювався багатьма речами, в тому числі й комп’ютером, але знав, як використати його з користю. Це важливий меседж для сьогодення. А також про те, що у світі, позначеному насильством, варто ставати на захист слабких і маргіналізованих, як це робив мій син у школі. Я думаю, що цей фільм не тільки для молодих католиків або тих, хто розділяє шлях віри Карло, але й для тих, хто не отримав дар віри. Він показує цінності, які важливі як для віруючих, так і для невіруючих», – підсумувала мама Карло.