Іспанія: проголошені блаженними 127 мучеників за віру
  • Пон, 18/10/2021 - 12:34

Священик Хуан Еліас Медіна, а з ним ще 126 мучеників часів громадянської війни в Іспанії 1936-1939 років, вбитих з ненависті до віри, беатифіковані 16 жовтня 2021 року в місті Кордові.

«Нехай же їхня вірність дасть силу нам усім, а особливо християнам, переслідуваним у різних частинах світу, силу відважно свідчити Євангеліє. Оплески для нових блаженних», – цими словами, сказаними під час зустрічі з прочанами, які в неділю, 17 жовтня 2021 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній», Папа Франциск запросив їх розділити радість з приводу беатифікації 127 мучеників, вбитих з ненависті до віри під час кривавих подій громадянської війни 1936-1939 років.

Свідчення, що може сприяти євангелізації

Урочисту церемонію, що відбулась у суботу 16 жовтня 2021 р. в іспанському місті Кордові, провів від імені Святішого Отця кардинал Марчелло Семераро, Префект Конгрегації в справах визнання святих. Під час проповіді він вказав, що пам’ять про цей історичний період може стати нагодою для оживлення євангелізації в секуляризованому світі. Підтримані Божою благодаттю, ці блаженні до кінця пройшли переможним шляхом, що переходить через прощення. Вони є представниками незліченної кількості мучеників, які протягом двадцятого сторіччя протистояли переслідуванню, насильству, смерті, щоб тільки не зректись своєї віри в Христа.

Реєстр нових блаженних

Список нових блаженних мучеників, що стали жертвами релігійних переслідувань в Іспанії, очолює священик Хуан Еліас Медіна. Разом з ним беатифіковано 126 Слуг Божих – 79 священиків, 5 семінаристів, 3 ченці-францисканці, 1 черниця та 39 мирян, з яких 29 чоловіків і 10 жінок. Всі вони в різний час і в різних місцях Архидієцезії Кордови віддали життя за Христа, ставши свідками Його Євангелія.

Серед нових блаженних бачимо немолодих осіб, як 86-річну с. Марію де Консуельо Ґонсалес Родріґес із Згромадження Доньок Покрова Пречистої Діви Марії, та молодь, як 15-річного Антоніо Ґаітана Перабада, що загинув разом із батьками; студентів богослов’я та семінаристів; цілі католицькі сім’ї. Серед них були селяни, захристіяни, власник книгарні, одна з перших жінок-фармацевток Іспанії, адвокат…

Нехай живе Христос-Цар!

Із словами «Нехай живе Христос-Цар!» віддав життя за Христа священик Хуан Еліас Медіна, якому було 34 роки. Його розстріляли після тортур у тюрмі, де він духовно підтримував у’язнених. Хуан народився 1902 року в Кастро-дель-Ріо в побожній селянській сім’ї. Уже з юних літ відчував покликання до священства, але брак ресурсів спочатку не дозволив йому вступити до семінарії, а потім він отримав спрямування від свого пароха, який бачив його бездоганну поведінку та прагнення стати священиком.

У 1926 році він прийняв пресвітерські свячення разом з іншими дияконами, які також стали мучениками за віру. Очолив парафію в своєму рідному місті, розгорнувши ревну й активну пастирську діяльність, втішаючись любов’ю і признанням своїх парафіян. Дбав про найубогіших та опікувався хворими в місцевій лікарні. 17 липня 1936 року, коли вже почались жорстокі переслідування католиків, він відслужив останній раз Святу Месу для черниць, які трудились у лікарні, і наголосив, що «наближається велика хмара і ми побачимось вже у вічності». Через кілька днів його заарештували, звинувативши в тому, що мав при собі хрестик. У в’язниці пробув 40 днів, духовно підтримуючи та сповідаючи спів в’язнів, молячись з ними, поділяючи з ними убогі харчі.

Період переслідувань Церкви в Іспанії

Жорстоке переслідування Католицької Церкви в Іспанії у 30-ті роки минулого сторіччя – це одна з найтемніших, і найбільш негативних сторінок іспанської історії, яку намагались приховати, виправдовуючи діями Громадянської війни, хоча, в дійсності, систематичне переслідування християн розпочалось двома роками раніше.

Починаючи 1931 роком, потім посиливши свої дії 1934 року, і відкрито від 1936 до 1939 року, комуністична влада Іспанії жорстоко переслідувала католицьку Церкву, піддаючи тортурам духовенство і вірних, позбавляючи їх життя без слідства і суду. У ті роки за віру загинуло 13 єпископів, понад 4200 священиків і семінаристів, майже 3000 ченців, коло 1500 сестер-монахинь та коло десяти тисяч мирян, чоловіків і жінок, звинувачених у сприянні католицькій Церкві. Храми, семінарії, монастирі були пограбовані, зруйновані і спалені. Десятки з них проголошені святими, тисячі – блаженними, проводяться численні беатифікаційні та канонізаційні процеси.

Католицька Церква Іспанії називає віруючих, убитих під час Другої іспанської республіки (1931-1939 р. р.) та Громадянської війни (липень 1936 – квітень 1939), «мучениками XX століття». Під час цього історичного періоду в Іспанії загинуло приблизно 500 тисяч людей, до яких слід додати ще 170 тисяч, що померли внаслідок хвороб та голоду.