Іспанія: свідчення віри домініканця у шоу МайстерШеф
  • Втр, 23/05/2023 - 16:12

На іспанському телебаченні вперше богопосвячена особа прийняла участь у шоу такого рівня. Впродовж 16 випусків кулінарного реаліті шоу о. Маркос Гарсіа ОР, родом з Венесуели, завоював симпатії багатьох телеглядачів і став справжньою зіркою проєкту.

Для самого домініканця, якого на шоу всі звикли називати «Брат Маркос», участь у цій події  стала неабияким викликом, і водночас відкрила дуже широкі горизонти для проповіді Євангелія.

«Я відчував себе досить схвильованим, у світлі того, що священикові випала така можливість: мати таку платформу, місце, сцену, серед тих цілей, яким слідує МайстерШеф – для віруючого. Це вікно, через яке можна завжди говорити людям: є надія. Для людей, які дивляться іноді МайстерШеф, і які бачать монаха, людину сучасну та соціалізовану, яка одягає хабіт і наслідує Христа за прикладом Святого Домініка, проповідуючи Добру Новину, це може бути проповіддю, в якій жодного слова не говориться про Бога, але проголошується Його Ім’я». Добра Новина може проголошуватися багатьма шляхами, навіть через приготування їжі.

Під час програми я потоваришував з деякими людьми. Наприклад, ді-джей з дискотеки, атмосферний хлопець: з двома сережками, з пірсінгом, весь татуйований… ти його бачиш і сам собі кажеш – цей хлопець має бути суцільним лихом. Як виявилося, він був найпоряднішим, чистим, мовчазним, досить відлюдним, і він сказав мені: «Отче, після гри на дискотеці я приходжу додому і хочу тиші, і в тиші я знаходжу Бога».

Я не є тим, хто може судити їх життя. Ну власне, я хотів би зустріти чоловіка, одруженого на одній жінці, і який би не мав чотирьох дітей від трьох різних жінок, але тут я теж нікого не можу судити.

З того, що я більше всього отримав з МайстерШеф – це друзі, дуже хороші люди. Я зберігаю у серці все, чому вони мене навчили… Чотири пари з нашої команди МайстерШеф виявили бажання укласти шлюб, троє з них зараз проходять передшлюбну підготовку – веду для них катехизи онлайн. Двоє операторів програми висловили бажання охреститися.

Іспанія: свідчення віри домініканця у шоу МайстерШеф 

Іспанія: свідчення віри домініканця у шоу МайстерШеф 

Іспанія: свідчення віри домініканця у шоу МайстерШеф 

 

Зараз, після того, як я закінчив участь у проєкті МайстерШеф (брат Маркос був виключений рішенням суддів у 16 випуску програми), я повернувся до свого монастиря де служу, тут у Мадриді, і продовжую готувати для всіх, хто хотів би мене запросити: монахиням у клаузурі, домініканкам, усій домініканській родині та усій церковній родині, яка хотіла б запросити мене, щоб я щось приготував.

Монах, будучи кухарем, може робити багато. Він може в той час, поки готує, поки проводить таким чином час, думати про Бога і це так чудово, що Господь дарує тобі такі таланти, як, наприклад, мистецтво готувати. Монах, будучи кухарем, може споглядати в мовчанні всі дива творіння в продуктах харчування. Або ж, якщо він готує разом з іншим братом чи сестрою, славити Бога через цю допомогу, і ця робота в спільноті живить не тільки тіло, тому що не хлібом єдиним живе людина, але так само живить душу. Із кухні можна дуже багато проповідувати. Є великі святі, які залишилися анонімними, сховавшись за посудом. Свята Тереза від Ісуса казала: «У горщиках так само є Бог». Я вірю, що кухня – це чудове місце, щоб… щоб готувати зі смаком, із почуттям. Ви сіль землі, і якщо сіль втрачає смак, її викидають… Отже, додамо смаку їжі, цій їжі, яку Господь хоче приготувати з нас самих, щоб наситити інших».