Іспанія: за замахами стоїть імам?
  • Пон, 21/08/2017 - 14:40

Мусульманський священнослужитель Абдельакі Ас-Сатті радикалізував групу учасників нападу в Каталонії за два місяці; саме він, схоже, був ініціатором серпневих атак — так випливає з опитувань свідків.

Іспанське щоденне видання «El Mundo» пише, що 45‑річний Ас‑Сатті мешкав в одному з багатоквартирних будинків у Ріполлі, за майже 100 км на північ від столиці Каталонії. Із цієї місцевості походять кілька учасників терористичних атак у четвер-п’ятницю.

Після суботнього обшуку в помешканні імама поліція надала пресі шерег повідомлень про діяльність цього мусульманського служителя, який ще перебуває в розшуку.

«Абдельакі Ас-Сатті жив у невеликому, близько 30 м, приміщенні, де мав дві кімнати. Одну з них надав іншому марокканцю, Ноурддену. Разом вони сплачували квартплату в 150 євро», — написала мадридська газета.

Репортери «El Mundo» довідалися від осіб з оточення імама, що радикалізація терористів під впливом його «духовних» повчань тривала два місяці.

Сусід Ас-Сатті сказав, що імам двічі на місяць подорожував до Марокко. Описав зниклого як особу самотню і потайну.

З поліційних картотек випливає, що Абдельакі Ас-Сатті два роки уже провів в іспанській в’язниці. До січня 2012 року він відбував вирок за контрабанду гашишу. Наркотики він постачав до континентальної Іспанії з Сеути, північноафриканського іспанського анклаву поблизу Марокко. Гашиш потрапляв до Альхесіраса, портового міста на півдні Іспанії.

«El Mundo» пише, що імам радикалізувався під впливом знайомства з одним із виконавців теракту в поїзді у Мадриді 11 березня 2004 року, коли загинула 191 людина.

«Імам організовував в ув’язненні молитви для інших засуджених і там познайомився з Рашідом Аґліфом, на прізвисько Кролик. Він відбуває 18 років покарання за співучасть у терористичних атаках у Мадриді», — пише газета.

На думку іспанської преси, імам, швидше за все, очолив групу терористів, які вчинили атаки у Барселоні й Камбрілсі. Поліція стверджує, що мусульманський служитель або сам загинув у середу під час вибуху будинку в Альканарі, де готували вибухівку, або переховується разом із двома іншими терористами, яких ще розшукують.

Учора іспанські медіа також написали, що Ас-Сатті кілька разів за останні роки їздив до Бельгії, а минулого року шукав роботу в брюссельській агломерації.