Іспанська поліція виявила два листи святої Терези Авільської
  • Нед, 22/07/2018 - 20:58

Під час «операції Камарина» проти незаконної торгівлі творами мистецтва, іспанська поліція виявила в Вальядоліді два листи святої Терези Авільської. Листи були виявлені разом з двома десятками творів сакрального мистецтва. Йдеться про дві сторінки, написані рукою Терези. Вони походять з старовинного монастиря босих кармелітів Серця Ісуса і Святого Йосифа в Медіна-дель-Ріосеко. Текст свідчить про жорстоку «земну битву» Терези за реформу іспанського чернечого життя. Послання адресовано Херонімо Грасіану, одному з її найближчих друзів і сподвижників. Грасіан допомагав Терезі повернути Кармель на євангельські підстави в умовах складних і нескінченних дебатів і боротьби за владу, в якій часто «взуті» і босі кармеліти билися по різні сторони барикад.

Знайдені послання були написані в непростий момент, коли отець Грасіан, так само як і Іван від Хреста, терпів гоніння з боку церковної влади. Але не тільки: в цей час - а листи датовані серпнем 1578 року - Тереза і отець Херонімо були предметом заздрості і пліток в своїх же чернечих громадах (Терезі від Ісуса тоді було 63 роки, а отець Грасіан був молодим священиком видатних розумових здібностей і приємної зовнішності) . Побратими отця Грасіана - босих кармелітів - навіть намагалися видворити його з Іспанії.

Листи Терези мають величезну історичну цінність. Крім цих листів, поліція виявила образ Марії Магдалини  XVII ст., яка відмовляється від своїх коштовностей. Шахраї видавали цю картину за портрет Ізабелли Угорської.

«Операція Камарина» почалася в березні цього року після того, як у поліцейських виникли підозри в зв'язку з продажем на аукціоні однієї з картин. Операція проходить успішно також завдяки допомозі єпархіальної делегації Вальядоліда, передає vaticannews.