Іспанський єпископ виграє справу у звинуваченні його за порівняння аборту до Голокосту
  • Суб, 20/02/2016 - 10:28

Іспанський суд закрив кримінальну справу проти єпископа міста Алькала-де-Енарес, Хуана Антоніо Рейга Пла, якого було звинувачено про-абортними феміністками в розпалюванні "ненависті"  до них  порівнянням їх активності до нацистського Голокосту.

Суддя Ольга Іглесіас ухвалила, що висловлювання Рейга Пла підпадає під його конституційне право на вільне віросповідання.

"Очевидно, що єпископ, який є об"єктом скарги, відповідно до принципів соціальної доктрини католицької церкви і в порядку здійснення свободи слова та віросповідання, розуміє, і, таким чином заявляє, що право, якого вимагають деякі жінки, рівносильно прямому і навмисному вбивству ненароджених дітей", написала Іглесіас в своїй постанові в середині січня.

Рейг Пла викликав обурення серед феміністок, які очолювали у 2014 році протест "Поїзд свободи"  на захист  права вбивати ненароджених дітей. Єпископ написанв відкритого листа порівнюючи їх "поїзд" до потягів, які везли євреїв і інших на смерть у концтабір Освенцим в нацистській Німеччині. Відкритий лист мав заголовок "Називати речі своїми іменами: справжній виклик для католиків».

Єпископ назвав "Поїзд свободи» поїздом смерті, наймерзеннішим  Голокостом, прямим і навмисним вбивством невинних ненароджених дітей і порівняв його з  поїздами Освенцима, що вели до  табору смерті.

"Поїзд Свободи" був організований феміністською організацією "Les Comrades" в 2014 році на знак протесту проти запропонованого  консервативною народною партією закону, який би відмінив дозвіл на аборти за вимогою, запровадженого попередньою адміністрацією партії соціалістів.

Організатори порушили кримінальну скаргу на тій підставі, що слова Рейг Пла представляють собою "серйозну образу і публічне приниження, зроблене для дискредитування жінок і чоловіків, які, як  передбачає Організація Об'єднаних Націй, захищають сексуальні і репродуктивні права, як права людини".

Суддя Іглесіас не погодилася. "Згідно з думкою єпископа, його розумінням, переконаннями або особистою вірою, Поїзд свободи  є подібний до поїздів Освенцима, і така особиста оцінка, навіть коли це може бути стомлюючим або занепокоюючим, образливим чи неприємним ... є захищена свободою слова", написала вона.

"Les Comrades"оскаржує рішення суду, стверджуючи, що воно "містить  відсутність інтересу до розуміння сенсу тексту єпископа Алькала."

Невдале оскарження Рейда  Пла є не першою спробою використання  системи кримінального правосуддя у нападах  на сміливого єпископа.

У 2012 році на єпископа Рейга Пла було подано  кримінальну скаргу  іспанською конфедерацією асоціацій лесбіянок, геїв, бісексуалів і транссексуалів (COLEGAS) за висловлювання під час проповіді в єпархіальному соборі, що гомосексуалісти "знаходять пекло" в нічних клубах, призначених для сприяння  їх одностатевим стосункам.  Єпископ не відступив  і його відповіддю на це стала публікація свідчення екс-геїв на його єпархіальному вебсайті. COLEGAS скарга була відхилена суддею в 2014 на тій підставі, що слова єпископа були захищені свободою слова.