Історичний курйоз: Папа – король Боснії
  • Чтв, 11/06/2015 - 14:01

В часі недавніх відвідин Святішим Отцем Боснії і Герцеговини, у частині хорватських ЗМІ згадали історичний курйоз: насправді, за монархічним правом, Папа, окрім інших своїх титулів і прав, є носієм королівських прав боснійських середньовічних королів. Оскільки ні Апостольський Престіл, ні жоден Папа особисто ніколи не зрікалися цих прав, з точки зору монархічного права Папа – король Боснії.

Боснійське королівство проголошено 26 жовтня 1377 року і фактично проіснувало до 1463 року, коли турки окупували його і розпочали процес ісламізації боснійських хорватів. Після трагічної смерті останнього боснійського короля Степана Томашевіча, єдиним легальним носієм королівських прав боснійських королів залишилась блаженна Катерина Косача-Которманічь, мачуха останнього короля.

Втікаючи перед турками, вона замешкала в Римі, куди привезла з собою і боснійські королівські клейноди: корону і жезл. Своє королівство вона законним заповітом передала Римському Папі. Тобто, на сьогоднішній момент, згідно з монархічним правом, Папа – король Боснії.