Історики Тернополя розпочали просвітницький проект «Львівський псевдособор 8 – 10 березня 1946 року»
  • Втр, 15/03/2016 - 00:19

Прагнучи донести до сучасного суспільства правду про події Львівського псевдособору, історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка спільно із Тернопільсько-Зборівською архиєпархією УГКЦ приступив до реалізації просвітницького проекту «Львівський псевдособор 8 – 10 березня 1946 року».

Про це сьогодні, 14 березня, повідомив о. Віталій Козак, доктор історичних наук та синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Власне цими днями, виповнилося 70 років від часу проведення так званого Львівського собору, на якому було проголошено «ліквідацію» Української Греко-Католицької Церкви. Ця подія залишили болючий слід в народній пам’яті, перетворила УГКЦ аж до 1990 року на фактично найбільшу нелегальну «катакомбну» церкву у світі.

Пілотними стали покази презентації у закладах середньої освіти смт. Козова. 14 березня, в залі творчих зустрічей Козівської державної української гімназії ім. В. Герети відбулася зустріч декана історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка професора, доктора історичних наук Миколи Бармака, студентки Уляни Паньків та магістранта Сергія Гуменного із учнями, директором гімназії М. Грубим, представниками педагогічного колективу та духовенства.

Гімназисти виявили зацікавлення до запропонованої їм інформації та стали активними учасниками бесіди із проф. М. В. Бармаком. Також учням було надано інформацію про можливість участі у релігієзнавчій літній школі «Міжконфесійні відносини: історія і тенденції сучасних процесів в Україні» організованій Центром дослідження духовної культури ТНПУ ім. В. Гнатюка на базі Марійського духовного центру «Зарваниця».

Насиченою та цікавою видалася зустріч із представниками педколективу та учнями загальноосвітньої школи № 2 смт. Козова очолюваною заслуженим вчителем України Шилігою Богданом Йосиповичем. Окрім демонстрації тематичної презентації та розповіді про передумови, перебіг і наслідки Львівського псевдособору 8 – 10 березня 1946 р. учнів було ознайомлено із перспективою участі у літній школі.

Було заслухано коротке повідомлення представників духовенства та доповідачів про підстави неканонічності рішень цього собору, важливість цієї події, особливо в контексті сьогодення. Усі учасники дискусії погодилися із словами Блаженнішого Любомира (Гузара), про те, що «ми недостатньо ще осмислили цінність так званого «Львівського собору» та подальших десятиліть. Завдяки тому, що сталося тоді, ми ожили, скріпилися і при Божій помочі зможемо краще служити нашому народу».