«Історія ХХ століття показує, що ті агресори, які починали світові війни, їх програвали», – Глава УГКЦ
  • Втр, 13/12/2016 - 08:37

Я думаю, що війна, як кара Божа за гріхи, стосується того, хто війну починає. Війна – це покарання для агресора. Подивіться, історія ХХ століття показує, що ті агресори, які починали світові війни, їх програвали. Тобто вони ставали жертвами свого власного злочину.

Так пояснив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, думку про те, що війна на сході України – це, мовляв, покарання за гріхи. При цьому він сказав, що не поділяє цієї думки. Про це йдеться в інтерв’ю Предстоятеля УГКЦ для видання dumskaya.net.

«Ми віримо в милосердного Бога, який сам каже: Я довготерпеливий і многомилостивий, Я не хочу смерті грішника, а тільки щоб він навернувся і жив. Якщо говорити коротко, Бог не карає людину, а його карають власні злочини. Тому я думаю, що покарання за гріх впаде на того, хто почав війну», – розповів Блаженніший Святослав.

Глава Церкви зазначив, що під час війни ми переживаємо не тільки трагічні, але й героїчні часи. «Сьогодні ми до кінця не розуміємо, чому Бог допустив ці випробування, цю війну. Все це ми дізнаємося тільки на Страшному суді… Однак, в цих обставинах ми – жертви цієї війни. Її нам нав'язали», – сказав Предстоятель Церкви.

Блаженніший Святослав зазначив, що голос сумління підняв кращих синів і дочок українського народу, вивів їх з теплих квартир, від м'яких диванів і покликав в холодні окопи.

«Зараз вони віддають життя за свою Батьківщину. У таких надзвичайних обставин український народ проявив надзвичайну життєву силу. Такої здатності захищати свою країну не очікував ні наш ворог, ні, можливо, сите і самовдоволене європейське співтовариство, яке думає тільки про свої особисті, егоїстичні інтереси. Тому я стверджую, що сьогодні війна в Україні – це не тільки велике випробування, але також прояв мужності, героїзму людини і одночасно сили й благодаті Божої», – сказав він.

В інтерв’ю Блаженніший Святослав висловив думку, що зараз усі ми є свідками грандіозного пошуку сенсу людського життя, людського страждання, людського болю. За його словами, відповідь на це питання можна знайти тільки в християнській вірі.

«Жоден політик, чи державний діяч відповіді на нього не має. Тому війна для України – це випробування, яке в майбутньому може виявитися моментом, коли готовність до самопожертви дасть життя майбутнім поколінням і стане фундаментом оновленої незалежної України», – наголосив Глава УГКЦ.