Історія Католицької Церкви в Бангладеш
  • Срд, 29/11/2017 - 19:45

30 листопада розпочинається візит Папи Франциска до Республіки Бангладеш, який триватиме до 2 грудня. Це країна, про Католицьку Церкву в якій пересічна особа знає небагато; а все-таки історія місцевого християнства простягається майже на півтисячоліття. Перша зустріч місцевих мешканців із християнами

Як і в багато країн Азії, християни в Бангладеш прибули в епоху Великих географічних відкриттів. Першими католиками, яких побачили місцеві мешканці, були португальці. З експедицією, крім моряків, солдатів, дослідників та інших шукачів пригод, прибули й місіонери, які взялися за навернення місцевих мешканців.

Деякі з них залишились у Бангладеш як колоністи, і 1599 року, щоб вони не забували про своє християнське коріння, сюди надіслали «важку артилерію» – єзуїтів. 1600 року Товариство Ісуса заснувало перший у країні католицький храм у місті Саткірха.

Розбудова структур Римсько-Католицької Церкви

1834 року в Бангладеш було створено Апостольський вікаріат Бенгалії. Через шістнадцять років його розділили на Апостольські вікаріати Східної й Західної Бенгалії, а 1855 року сюди прибули місіонери з Папського інституту закордонних місій. Але тільки 1973 року Папа Римський Павло VI енциклікою «Catholica Ecclesia» призначив у Бангладеш першого нунція.


Перша дієцезія була заснована тут 1886 року. Сьогодні їх у країні є шість, і всі вони підпорядковані архідієцезії в Даці, сформованій 1950 року.

Поточний стан

Чисельність католиків у Бангладеш – країні, населення якої переважно сповідує іслам, – становить приблизно 250 тисяч осіб (0.2 % від загалу). Умовно тутешніх католиків можна поділити на дві групи: це або нащадки португальських колоністів, або місцеві мешканці, навернуті з традиційних вірувань (представники народів ораон, гаро, сантал).

1986 року з пастирським візитом країну відвідав Папа Йоан Павло ІІ. 4 грудня 2014 року було врочисто відкрито перший католицький університет у Даці. Навчання тут розпочали 283 студенти під керівництвом 24 професорів.


Попри відносно спокійні відносини між представниками різних релігій, трапляються сумні інциденти. Наприклад, 21 вересня 2011 року архієпископ Полінус Коста став жертвою нападу під час ісламістських заворушень у країні.


Католицька громада в Бангладеш може здаватися невеликою – але це частина Вселенської Церкви. Тож молімося за те, щоб візит Папи Франциска показав вірним Бангладеш, що вони – такі самі брати й сестри для нас, як і католики в будь-якому іншому куточку світу.

Павло Зінченко, Католицький Медіа-Центр