Історія культу “Марія розв’язує вузли”
  • Птн, 04/09/2020 - 15:54

Історія культу “Марія розв’язує вузли” – це історія про … можливе розлучення. Той факт, що подружжя залишилося разом, пояснювався чудесним втручанням Пресвятої Діви Марії.

Це диво зображено на картині, яку Папа Франциск, архієпископ Хорхе Берголіо, побачив над вівтарем церкви в Німеччині. Зворушений зображенням та розповіддю про нього, він присвятив себе Богородиці під цим титулом і прищепив її культ в Аргентині.

Історія сягає приблизно 1700 року, коли німецького живописця Йоганна Мельхіора Георга Шміттднера попросили намалювати картину для вівтаря знатної німецької родини Лангенмантел. Він обрав подію, яка має велике значення в історії сім’ї приблизно 85 років тому.

За словами Річарда Ленара з Дейтонського університету, картина присвячена епізоду з історії сім’ї Лангенмантел. У 1612 році представник родини Вольфгангів та його дружина Софі Імофф вирішили розлучитися. Намагаючись врятувати свій шлюб, аристократ неодноразово звертався за порадою до отця Якова Рема, єзуїта, відомого своєю побожністю та мудрістю, який, як говорили, був свідком явлення Пресвятої Діви Марії. У день останньої зустрічі шляхтича та єзуїта отець Рем молився у монастирській каплиці перед образом Богоматері Скорботної.

єзуїт Рем

Коли Вольфганг передав монахові стулки зі свого весілля, якими, за місцевим звичаєм, поєдналися руки подружжя, щоб підкреслити, що їхній шлюб був укладений на все життя, отець Рем підняв стулку і розв’язав на ній вузли.

Як пише Ленар: «Коли отець Рем розгладив стрічку, її колір став білосніжним. Завдяки цій події Вольфганг і Софі уникли розлучення і залишилися одруженими “. Картина, пов’язана з цією історією, показує, як Богоматір розв’язує вузли подружнього життя. Ленар пояснює символіку картини:

На картині зображено, як Марія наступає на голову змія. Це натякає на Непорочне Зачаття, Богородиця вільна від плям первородного гріха, символізованого змієм. Голуб – знак Діви – Нареченої Святого Духа. Марія зображена в оточенні ангелів. Один з них дає їй стулку з вузлами нашого життя, а інший – повністю розгорнуту стулку. Внизу на картині зображений Вольфганг у супроводі архангела Рафаеля, що прямує до монастиря.

І хоча початки культу “Марії, що розв’язує вузли” сягають 2 століття, часів св. Іренея, за словами Ленара, доволі стрімко поширюватися він почав від недавнього часу, частково завдяки зусиллям папи Франциска. Ті, хто звертається до Марії з проханням про допомогу в розв’язуванні вузлів життя, приходять не лише через подружні проблеми, а й з іншими, здавалося б, нерозв’язаними проблемами, які вимагають її заступництва.