Історія римо-католицького храму Святого Петра апостола (Одеса)
  • Втр, 25/10/2016 - 22:30

Костьол Святого Апостола Петра в Одесі був освячений в 1913 році, проте, будівля була націоналізована на початку 20-х років радянської влади, оскільки більша частина приватного блага, в руках організацій і простих громадян.

Історія церкви Св. Петра протікала інакше, ніж більшість храмів в Радянському Союзі, які були зруйновані або перетворені в бібліотеки, спортивні зали, кінотеатри й склади. У церкві весь час проводилась душпастирська робота. З 1958 року в ньому почали працювати салезіани. Мовчазним свідком є громада вірян, які змогли витримати 70 років атеїстичної та антихристиянської політичної системи.

80-ті роки привели до розпаду Радянського Союзу та оголошення незалежної України. Новий уряд видав ряд актів законодавства, даючи можливість повернення вкрадених будівель їх законним власникам.

Салезіани почали докладати зусиль по поверненню церкви в 2008 році. Як ви можете підрахувати, на весь процес зайняв вісім років і пройшов він через чотирьох настоятелів.

Одеса є специфічним містом і отримати тут щось безкоштовно дуже складно. Навіть якщо будинок вкрадений у громади католиків, яка про нього дбала близько ста років. Протягом цих років зусиль відбулися різні дивні речі. По-перше, у 2011 році виявилося, що місто повернуло нам будинок за 1,20 грн. Потім виявилося, що на додаток до цієї 1,20 грн ми ще повинні сплатити податок приблизно 986 тисяч гривень. По-друге, дізналися, що церква також належить місту і області. Ця аномалія протягом тривалого часу зупиняла процес, бо жоден з "господарів" не поступався. У той же час, місто випадково разом з церквою повернуло до нас 3-поверхову будівлю, будинок колишнього священика, в якому сьогодні живе десяток сімей. Незабаром рішення було відкликано.

Ми сильно відчули діяльність Божественного Провидіння. Особливо коли до справи втрутилась місцева преса, що викликала скандал, оголосивши про те, що місто необґрунтовано вимагає гроші від католиків за їх власну церкву. Підняли шум і місто раптом виявилось готовим віддати нам будівлю безкоштовно (тобто без податку у розмірі 986 тисяч гривень). З січня по травень ми чекали суду, який міг би оскаржити рішення міста, але через зміни в законі, суд взагалі не відбувся.

В 2015 році після багатьох нових заяв та переговорів, міська рада 16 грудня прийняла нове рішення – «Повернути культову нежитлову будівлю (костьол), розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Гаванна, 5, безоплатно у власність Релігійної громади Римсько-католицької церкви костьолу св. Петра м. Одеси».

Парафіяльна спільнота висловлює подяку всім, хто доклав зусиль для вирішення питання повернення нашого храму у власність спільноти.