«Історія вашої Церкви наочно показує світові можливість єдності Христових учнів», - Аюдріс Юзас Бачкіс
  • Втр, 13/08/2013 - 14:19

Напередодні свого візиту до Києва cпеціальний посланець Папи Франциска на святкуваннях 1025-річчя Хрещення Русі-України, кардинал Аюдріс Юзас Бачкіс, вислужений Архиєпископ Вільнюський, відповів на запитання Департаменту інформації УГКЦ.

Еміненціє, Папа Франциск призначив Вас своїм делегатом  на святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі. Які найважливіші думки висловив Святіший Отець у своєму листі, адресованому Вашій Еміненції з цієї нагоди?

Як спеціальний посланець Святішого Отця Франциска, Єпископа Рима та Наступника св. Петра, тішуся, що можу бути посеред вас, можу зустрітися з Католицькою Церквою в Україні і принести всьому Божому народові Його батьківське апостольське благословення.

У своєму листі «Magnopere Ecclesia in Ucraina» (Велична Церква в Україні) від 15 червня цього року, що був адресований мені, Папа звертає особливу увагу на те, що радісне відзначення Хрещення Київської Русі об'єднує всю велику католицьку родину – греко-католиків і римо-католиків – з іншими обрядами Церкви. Усі ми покликані до того, щоб свідчити єдність у любові, втішаючись спільними духовними благами, оскільки вони є дарами Святого Духа, який «чинить їх, розподіляючи кожному, як він хоче» (1 Кор. 12, 11).

Папа Франциск акцентує на єдності в любові, яка повинна пронизувати наші відносини і наше щоденне життя. Святіший Отець закликає священиків, монахів і монахинь та всіх вірних до того, щоб спільними і оновленими зусиллями проголошувати сучасному суспільству Христове Євангеліє, переживати в радості ласку Хрещення та виражати нашу віру в ініціативах і ділах милосердя.

Наскільки важливою була подія Хрещення Київської Русі?

Думаю, що сьогодні ми повинні духовно зануритися у води Дніпра, подякувати Богу за дар Хрещення, який десять століть тому дав життя Церкві Київської Русі, і відновити наші хресні обітниці. Хрещення є даром, що наділяє нас надприродним життям і робить нас дітьми Божими. Воно не є даром, що уділяється окремій особі, але через нього ми всі стаємо тілом великої Божої родини, тобто Христової Церкви.

Через Хрещення св. Володимира Христос увійшов в історію народу Київської Русі, проникаючи в його культуру. Почавши з Києва, християнство освітило своїми променями сусідні землі і народи, де розвинулися Церкви, які також святкують цей великий Ювілей та знаходять свої духовні коріння у Хрещенні Київської Русі.

Ваша Еміненціє, якими є Ваші побажання для християн в Україні, особливо для вірних Української Греко-Католицької Церкви, з нагоди святкувань 1025-річчя Хрещення Київської Русі?

Христос прославив вашу Церкву не тільки через свідчення мучеництва, а й іншими чисельними знаками, найціннішим серед яких є сопричастя з Наступником св. Петра, якому Христос довірив свою Церкву. Урочистим підтвердженням цього перебування в сопричасті була Берестейська унія 1596 року, коли ієрархія Київської Церкви проголосила і визнала в особі Єпископа Рима наступника святого Петра і гаранта цього сопричастя єдиної Церкви Христа. Незважаючи на історичні примхи, Українська Греко-Католицька Церква витривала і непорушно перебуває до сьогодні в сопричасті з Єпископом Риму. Історія вашої Церкви наочно показує світові можливість єдності Христових учнів, за яку сам Христос молився перед своїми страстями.

Дякуючи за дар Хрещення, отриманий 1025 років тому, я закликаю вас дивитися з надією в майбутнє. Цей Ювілей збігається з Роком віри, проголошеним Папою Венедиктом XVI, що його Католицька Церква відзначає в усьому світі. Дар віри повинен бути збереженим у його чистоті та силі, а отже, усі ми покликані докладати більших зусиль для того, щоб краще пізнати правди віри, щоб у повноті жити цією вірою, слухаючи і роздумуючи над Словом Божим, прославляючи Бога в Божественній Літургії та в особистій молитві, приймаючи Святі Таїнства. Відгукуючись на заклик Папи Франциска, докладімо зусиль, щоб виконати заповідь любові до ближнього, яку нам залишив Христос, любові, що є плодом віри. Віра і любов є найціннішими дарами, які необхідно передати вашим дітям. Євангеліє Христа, котрий воскрес і переміг гріх та смерть, нехай буде проголошене усім. «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа» (Мт. 28, 19; Мр. 16,15).

 

Департамент інформації УГКЦ