Італійський кардинал підсумував зустрічі європейських єпископів
  • Пон, 01/10/2012 - 00:00

Прийняти виклик секуляризму. До такого рішення прийшли учасники пленарного засідання Ради Конференції Єпископів Європи, яке закінчилося 30 вересня у швейцарському місті Санкт-Галлен. Єпископи багато міркували про майбутнє Європи у зв'язку з сучасними культурними тенденціями. Про це розповів кардинал Анджело Баньяско, голова єпископату Італії та віце-голова Ради єпископатів Європи. За його словами, фундаментальне завданням, що має Старий Континент сьогодні – це відкриття власної душі. "Під душею я розумію ті ідеали, духовні та моральні цінності, які батьки Євросоюзу – Шуман, Аденауер і де Гаспара, усвідомлювали, коли думали про об'єднану Європу", – сказав єрарх. "Таким чином, в момент коли Європа думає про себе, вона має чітко і рішуче повернутися до власних християнських коренів. Це перший і фундаментальний виклик, який я бачу для нашого континенту. Усередині цього першого виклику мені здається, що повинна розвинутися, за допомогою всіх, і насамперед нас – Католицької Церкви, культурна розробка двох фундаментальних категорій, які на мій погляд, є "петлями" Євросоюзу: свободи – особливої спадщини сучасності, але перш все, плодів Євангелія – свободи, як форми самообмеження. І другої категорії – недискримінації", – сказав єрарх.

 

Кардинал Баньяско зазначив, що для того, щоб Європа могла знайти себе, важливе значення має релігійний вимір. "Відкинути Бога на периферію чи претендувати на побудову земного міста без релігійного, трансцендентного вимірювання, означає йти проти людей: якщо людина позбавляється свого фундаменту, який трансцендентний, що є в основі її вчинків? У момент коли відкидається людська природа і Творець, втрачається фундамент діяльності, як особистої, так і спільної. Нам вручається логіка цифр, які необхідні для демократії, але не повинні бути домінуючими, коли йдеться про моральні цінності, фундаменти, адже більшість завжди невизначена", – сказав єрарх.

 

На думку кардинала Баньяско, у цьому контексті є особливо актуальним Рік віри, який незабаром розпочнеться в Церкві. Він повинен стати часом навернення і зміни життя вірян, а з цього народиться і євангелізаторський запал, який принесе великі плоди для Європи, вважає італійський єрарх.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org