Італія: Єпископ відмовився від хрещених батьків. Їх не буде у всій єпархії
  • Пон, 20/07/2020 - 13:03

Італійський єпископ вирішив, що сьогодні неможливо знайти хрещених батьків, які відповідають умовам, викладеним у Катехизмі. Тому він вирішив усунути це покликання у своїй єпархії на три роки.

Кодекс канонічного права говорить, що людина, яка охрещується, повинна мати хрещеного батька, якщо це можливо. Це може бути одна-дві особи. Хрещені батьки повинні «допомагати охрещеним жити християнським життям, яке відповідає прийнятому таїнству, і вірно виконувати пов'язані з ним обов'язки» (ККП 872-873). Однак виявляється, що в деяких місцях Європи навіть це вчення Церкви відходить у минуле.

Єпископ Мікеле Фуско з Сульмони на півдні Італії вирішив... відмовитись від хрещених батьків. За його словами, він сумнівається, що це все-таки має сенс, оскільки більшість людей, які стають хрещеними, не усвідомлюють, що це таке, що повністю позбавляє сенсу їхню місію. За словами єпископа, завдання супроводжувати хрещену людину в християнському житті вже не відіграє жодної ролі ані у виборі батьками хрещених, ані в рішенні самих хрещених батьків. Навіть більше, наголосив єпископ, багато осіб, які приносять дітей до хрещення та стають хрещеними батьками, живуть у «складних сімейних ситуаціях».

Відповідно до цього єпископ Фуско вирішив, що відмовиться від хрещених батьків на три роки. Це рішення заздалегідь обговорили зі світськими співпрацівниками в парафіях, його затвердила священницька рада єпархії. Єрарх також заявив, що Кодекс канонічного права визначає конкретні умови призначення хрещених батьків і не вважає цю посаду необхідною для чинності хрещення. Він також посилався на декларацію Конференції єпископату Італії 2003 р., в якій вказувалося, що хрещені батьки повинні бути особами зрілої віри та вміти релігійно підтримувати дитину.