Італія: «Медбрат на парафії», щоб боротися з «культурою непотребу»
  • Чтв, 01/08/2019 - 18:23

Італійська Єпископська Конференція та Національна Служба Здоров’я започаткували проект, покликаний завдяки парафіяльним мережам охопити медобслуговуванням осіб, «недосяжних» для медичних структур.

Мережа контактів та суспільних стосунків, притаманна парафіям, разом з душпастирями, стане доступною для італійської Національної Служби Здоров’я, щоб краще оцінити потреби населення й змогти надавати необхідну допомогу. Такою є мета проекту «Медбрат/медсестра парафіяльної спільноти», угоду про який підписали Італійська Єпископська Конференція та Національна Служба Охорони Здоров’я.

Ініційований Бюро душпастирства охорони здоров’я, в співпраці з римським регіональним управлінням охорони здоров’я, експеримент полягає в присутності на парафії медбрата чи медсестри, призначених управлінням охорони здоров’я. В рамках співпраці, особа, відповідальна за душпастирство хворих, збиратиме відомості про особливі потреби на парафії, та передаватиме їх представникові управління охорони здоров’я, який подбає про надання необхідних послуг.

Протидіяти «культурі відкинення»

Приготування до впровадження проекту в життя тривало понад рік. Відправною точкою стало усвідомлення необхідності з боку регіональних медичних структур визначити тих потенційних пацієнтів, які є «недосяжними» для Національної Служби Охорони Здоров’я задля виключення із звичних суспільних мереж спілкування.

Завдяки співпраці між державною інституцією та Церквою, відповідно до принципу субсидіарності, проект має на меті протидіяти так званій «культурі відкинення немов непотребу», що відсуває на узбіччя суспільного життя тих людей, яких вважає «зайвими» чи «непродуктивними». На початковому етапі експеримент охопить три італійські регіони.