Італія: недержавні школи борються за виживання
  • Нед, 14/06/2020 - 17:15

Католицькі школи Італії досі борються за виживання. Через післяпандемічну економічну кризу навіть кожна друга може не відновити освітню діяльність після канікул. Позбавлені доходів батьки вже не можуть платити за школу.

Єпископат вже закликав до надзвичайних захисних заходів. Зараз із спільним зверненням до уряду виступив Форум сімей та Союз єврейських громад Італії. Вимоги сімейних організацій ще радикальніші, аніж вимоги Церкви. В інтерв'ю «Ватиканському радіо» голова Форуму сімей зазначив, що спосіб, яким  держава ставиться до конфесійної освіти, є порушенням конституційного ладу. В Італії основний закон гарантує реальну свободу освіти, а закон 2000 р. запроваджує рівність для релігійних шкіл. Однак цей закон є мертвою буквою. Нині недержавні школи можуть розраховувати максимум на 10% коштів, які виділяють учням державних шкіл – зазначає Джіджі Де Пало.

Також шукає підтримки для недержавних шкіл єврейська громада, для якої релігійна освіта гарантує збереження власної ідентичності.

«Присутність єврейських шкіл є досить скромною порівняно з іншими недержавними школами. Однак ми підписали це звернення до уряду, щоб висловити свою стурбованість долею цього сектору освіти, від якого залежить виживання наших громад, збереження нашої специфіки. Наше майбутнє залежить від освіти майбутніх поколінь, – сказала Лівія Оттоленгі з Союзу єврейських громад Італії. – Тому ми закликаємо уряд розробити певну форму підтримки цього сектору освіти, щоб наші школи також могли повернутися до дидактичної діяльності при повному дотриманні санітарних норм, щоб сім'ї й далі могли розраховувати на нашу освіту. Єврейські школи в Італії мають давню традицію. Наші громади докладають великих зусиль для збереження своєї життєвої сили та якості навчання. Тому ми, як Союз єврейських громад, від імені наших шкіл підписали це звернення».