Італія: поліціянти хотіли перервати Літургію, однак священник цього не допустив
  • Чтв, 30/04/2020 - 20:23

В італійському містечку Сончіно поблизу Кремони поліціянти хотіли перервати Літургію в церкві. Вони ввірвалися до храму і рішучими жестами наказали священникові припинити служіння. Однак він виявився непохитним і не допустив цього. Поліція наклала на всіх великі штрафи.

Італійські ЗМІ повідомили про шокуючий випадок в одній із церков на півночі країни. Під час Літургії в храм увійшли поліціянти та наказали священникові припинити Літургію. Вони аргументували це тим, що чинний закон забороняє здійснення всіх релігійних обрядів. Однак священник, який служив Літургію, не переривав служіння. Поліціянти хотіли переконати його, зателефонувавши міському голові, але священник був непохитним.

Літургію служив парох о. Дон Ліно Віола. На молитву зібралися 12 вірних і це стало основною причиною втручання поліціянтів, які вимагали негайно припинити Літургію і попросити вірних піти. Священник не зважився на цей крок. Він також сказав, що зайнятий і зможе поговорити з міською владою лише після закінчення Літургії.

Сайт «Cremona Oggi» вказує, що в церкві під час молитви була невелика група осіб, але, зважаючи на правила, що діють в час пандемії коронавірусу, ця форма молитви була також порушенням закону. В інтерв'ю місцевим ЗМІ міський голова Габріеле Галліна наголосив, що поліціянти припинили б втручання без наслідків, якби священник погодився попросити вірних покинути церкву.

«Відправити їх було не по-людськи», – сказав після інциденту парох парафії. Він наголосив, що спочатку в Літургії мали брати участь шестеро людей, але згодом з'явилося ще кілька осіб. Він додав, що вірними є родина людини, яка померла від коронавірусної інфекції. І всі вони перебували на відстані чотирьох метрів один від одного, що не спричиняло жодної небезпеки. Він наголосив, що ця відстань, якої дотримуються в церкві, була більшою, аніж рекомендує італійська влада. Під час Літургії всі також були в захисних масках.

Поліціянти оштрафували вірних на 280 євро, а священника на цілих 680 євро. О. Дон Ліно Віола відразу звернувся до парафіян з проханням утриматися від сплати штрафів, оскільки під час Літургії не було небезпеки для життя чи здоров'я.

Водночас священник повідомив, що буде спілкуватися з юристом та місцевою владою. Він наголосив, що побоюється, що в цій ситуації може бути зловживання владою. Сайт «La Nuova Bussola Quotidiana» вказує, що поліціянти, входячи до церкви і перериваючи Літургію, насправді могли порушити закон. Конкордат між Італією та Ватиканом говорить про те, що органи влади не можуть втручатися під час Літургій та богослужінь, попередньо не повідомивши церковну владу.