Італія: помер кардинал Северіно Полетто, Архиєпископ-емерит Торіно
  • Пон, 19/12/2022 - 15:28
Ревний пастир і відданий хранитель плащаниці відійшов до Господа на 90-му році життя після тривалої недуги.

Із Архидієцезії Торіно, що на заході північної Італії, надійшло повідомлення про те, ввечері, 17 грудня 2022 р., перестало битися серце кардинала Северіно Полетто, вислуженого Архиєпископа Торіно. В березні наступного року йому виповнилося б 90 років життя. Смерть настала внаслідок тривалої недуги. З його відходом до вічності колегія кардиналів нараховує 224 кардинали, між якими 126 виборців і 98 тих, які вже не можуть брати участь у конклаві.

Біографічна довідка

Кардинал Северіно Полетто народився 18 березня 1933 року в провінції Тревізо, але разом з батьками 1952 року прибув до П’ємонту. Тут же наступного року вступив до семінарії, а 1957 року прийняв пресвітерське рукоположення. Під час душпастирського служіння був уважним до соціальних проблем та світу праці. Перед тим, як святий Іван Павло ІІ 5 вересня 1999 року призначив його Архиєпископом Торіно, він від 1980 року очолював дієцезію Фоссоне, а від 1989 – дієцезію Асті. Єпископське служіння в Торіно від самого початку було позначене кризою місцевого виробника автомобілів Fiat, що мала серйозі соціальні наслідки. У лютому 2001 року, разом з Хорхе Маріо Берґольйо, Любомиром Гузаром, Мар’яном Яворським та іншими 32 достойниками архиєпископ Северіно Сполетто отримав з рук Івана Павла ІІ кардинальські відзнаки. Брав участь у конклавах 2005 та 2013 років. Папа Венедикт XVI у жовтні 2010 року прийняв його зречення з архипастирського уряду в зв’язку з досягненням граничного віку.

Хранитель Плащаниці

Як Архиєпископ Торіно кардинал Полетто був хранителем Плащаниці, яка зберігається у місцевому катедральному соборі. Він провів два виставлення реліквії у 2000 та в 2010 роках, під час останнього приймаючи паломництво Папи Венедикта XVI. Він також ініціював реставрацію священного полотна, під час якого були усунені нашарування, що зібралися протягом останніх століть, завдяки чому зображення стало чіткішим. У 2000 році був проведений перший міжнародний симпозіум науковців, які займаються дослідженням плащаниці.