Італія: щонайменше 25 священників померли від коронавірусу
  • Чтв, 19/03/2020 - 18:26

Католицька Церква в Італії – країні, яка найбільше постраждала в Європі від пандемії, – вже втратила щонайменше 25 священників у віці переважно понад 70 років. Немає підтвердження, чи ще живі кілька священників. Найбільша кількість жертв серед духовенства є в єпархії Бергамо на півночі: 10, а 5 священників померли від вірусу у єпархії Парми.

Представляючи останні дані з цього приводу, щоденна газета італійських єпископів «Avvenire» вказала, що така велика кількість смертей серед духовенства виникає в основному із змісту їхнього покликання та місії: перебувати посеред людей та служити їм, також у найскладніші моменти. «Італійські священники є серед людей, завжди, відповідно до місії, але ще більше через людську природу нашого духовенства», –  написав автор статті Франческо Огнібене. Він наголосив, що хоча це стосується всієї Церкви в цій країні, в деяких єпархіях кількість жертв «цієї жахливої ​​епідемії» є особливо промовистими.

Найбільше священників відійшли у вічність у єпархії Бергамо – 10, майже всі старші 70 років, більшість навіть мали понад 80 років. Лише один священник, о. Сільвано Сіртолі, на момент смерті мав «тільки» 59 років. Найвідомішим серед них є 84-річний прелат Тарчісіо Феррарі, який у 1963-77 рр. був секретарем тодішнього єпископа цієї єпархії Архиєпископа Клементе Ґадді.

У Пармській єпархії померли п’ять священників, з яких наймолодшому було 55 років, а найстаршому – 94. Це був прелат Франко Мінарді, колишній директор єпархіального «Карітасу».

В єпархії П'яченце-Боббіо немає остаточного підтвердження смерті важкохворого 79-річного священника Джорджіо Босіні, відомого своєю великою прихильністю до відкинутих та маргіналізованих людей. Невідомо також, яка доля двох 87-річних близнюків Маріо та Джованні Боселлі, які, ймовірно, померли впродовж кількох днів. За словами автора, також майже напевно, що помер 83-річний священник Джованні Кордані.

По два священники померли в кремонській єпархії та міланській архиєпархії. Найстаршою жертвою у цій першій церковній групі став 104-річний о. Маріо Кавалері, який раніше понад 30 років керував місцевим осередком для бідних, наркоманів та біженців. В архиєпархії помер у віці 70 років о. Луїджі Джуссані – тезка засновника церковного руху «Comunione e Liberazione», сам також пов'язаний з цією спільнотою.

По одному священнику померли в єпархіях Лоді, Брешії, Касале Монферрато та Тортона.

У зв’язку з обмеженнями та заборонами, введеними в Італії щодо більших зібрань людей, усіх померлих поховали, як і інших, тобто без належного похоронного обряду, але з відправленням Літургії.