Італія: телеекспозиція Туринської плащаниці у Велику суботу
  • Нед, 03/03/2013 - 17:18

 Конференція у Римі про значення Туринської плащаниці, полотна, в яке було загорнуте  Боже Тіло, завершилася 2 березня оголошенням конкурсу на кращу наукову роботу "Обличчя і розп'яття плащаниці". Лист її учасникам: теологам, математикам, хімікам, релігійним діячам надіслав архиєпископ Ріно Фізікелла, який брав участь у підготовці зустрічі. Він пояснив, що не міг бути присутнім на засіданнях в  період "sede vacante".

Архиєпископ зазначив, що св. Плащаниця є дійсно ефективним інструментом для нової євангелізації, тому що змушує сучасну людину запитувати і отримувати відповіді на свої релігійні запитання. "Це лляне полотно після двох тисяч років стоїть перед нами, за словами Івана Павла II, як "німий, але красномовний свідок" страждань Христа", - зазначив архиєпископ.

В суботу 30 березня за рішенням Папського кустода Плащаниці, архиєпископа Турина Цезара Назілья, вона почне експонуватися через італійське телебачення для світової ретрансляції. Бенедикт ХVI дав на це дозвіл перед своїм відходом. Відвідуючи Турин і молячись біля  Плащаниці в 2010р.,  Понтифік назвав її "іконою Великої суботи".

Нинішня телеекспозиція святого полотна буде другою в історії від  1973р. Плащаниця являє собою відріз лляної тканини розміром 4,39 на 1,15 метра, на якій видно відображення розп'ятої людини з довгим волоссям і складеними на грудях руками. Плащаниця зберегла сліди крові на рівні зап'ясть, ступнів і правого боку тіла.

Від ХХ століття ведеться багатогранне вивчення таємничого походження зображення, яке подібне до фотографічного негатива.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va