Італійський єпископат і Асоціація лікарів-католиків виступили проти тиску на тих, хто відмовляється робити аборт
  • Срд, 01/03/2017 - 11:31

Італійська єпископська конференція виступила з різкою критикою недавнього рішення адміністрації області Лаціо, підтриманого Міністерством охорони здоров'я, оголосити конкурс на вакантне місце двох лікарів-гінекологів, які практикують аборти. Згідно єпископату, а також Італійської асоціації лікарів-католиків і Руху захисту життя, мова йде про тяжку дискримінацію і про порушення 194-го закону, який легалізував аборти.
Проблема в римській лікарні «Сан Камілло» виникла тому, що в Італії 7 гінекологів з 10 відмовляються робити аборти з міркувань совісті, а в області Лаціо це співвідношення дорівнює 8 з 10. У контракті для нових лікарів присутня обмовка, яка забороняє посилатися на 9 статтю закону про аборти, яка передбачає право на відмову з мотивів совісті. Дон Карміне Арич, директор Відділу з душпастирства в області охорони здоров'я при єпископській конференції, стверджує, що це суперечить закону про аборти, який був прийнятий не з метою сприяти перериванням вагітності, а щоб попереджати їх. Крім того, виключення лікарів, які відмовляються робити аборти з міркувань совісті, робить конкурс на заміщення вакансій незаконним.

Як пояснив в інтерв'ю Радіо Ватикану президент Руху захисту життя Джан Луїджі Джильо, 194-й закон, що декриміналізував аборти в 1978 році, мав на меті скоротити число абортів, запропонувавши альтернативу, а зовсім не перетворити це в вимогу. На думку Джильо, конкурс, оголошений лікарнею «Сан Камілло», відкриває шлях тиску на лікарів: медиків хочуть перетворити в виконавців режиму, в той час як вони покликані діяти згідно вимог професійної совісті. Крім того, цей прецедент заохочує політику зайнятості, засновану на політичному та ідеологічному критерії.

В материнській утробі людина знаходиться на стадії розвитку, яка відрізняється від стадії розвитку сформованої  людини, але це не скасовує факту, що вона є людиною. Для того, щоб протидіяти знищенню людини, яка формується, Рух захисту життя пропонує жінкам альтернативу, з'ясувавши, з яких причин мати згоджується на знищення життя, що народжується в ній. Зрозуміло, деяких з них ніякі доводи не змусили б зберегти життя дитині, проте значне число вагітних змушені піти на аборт через економічні та соціальні проблеми, через тиск або страх перед можливою патологією дитини. Зусиллями волонтерів Руху захисту життя вдається врятувати від вбивства понад 10 тисяч дітей на рік. В Італії діють 350 центрів захисту життя, які курируються  цією асоціацією. «Держава ж нічого не робить в цьому напрямку, - констатує президент Руху захисту життя, - аборт перетворюють в цивільне право, в той час як це - крах суспільства».