Італійський прокурор попереджає: Папі Франциску може помститися мафія
  • Птн, 15/11/2013 - 18:57

Італійський прокурор Нікола Граттер, який присвятив своє життя боротьбі із злочинцями в Калабрії, вважає, що могутні мафіозні угруповання Італії налаштовані проти Папи Франциска, котрий вирішив активно боротися з корупцією в церковних колах. Розгорнута Франциском кампанія руйнує плани кримінальних угрупувань, у яких за багато років склалися непогані відносини з Католицькою Церквою.

За словами прокурора, який спеціалізується на справах мафії, могутні мафіозні угруповання Італії налаштовані проти Понтифіка через його активну боротьбу з корупцією, повідомляє британське видання The Daily Telegraph.

"Ті, хто раніше отримував вигоду від могутності і багатства Церкви, зараз занервували. Папа зміщує центри економічної потужності у Ватикані. Я не знаю, чи є у мафії якісь чіткі плани щодо замаху на життя Папи Франциска. Проте можу підтвердити, що вони думають над цим. Це серйозна загроза", - цитує Russia Today Ніколу Граттера.

За словами прокурора, раніше Церква нерідко закривала очі на витівки мафіозі. "Роками злочинці відмивали гроші і робили інвестиції, користуючись потуранням Церкви", - сказав він, навівши як приклад главу єпархії Реджо-ді-Калабрія, який відмовився критикувати хрещеного батька мафії навіть після того, як той був засуджений Верховним судом.

"Є священнослужителі, які приходять в будинки мафіозі випити кави, надаючи, таким чином, законність їх дій незважаючи на те, що вони продовжують вбивати і продавати кокаїн", - зазначив Граттер .

Тим часом переважна більшість членів мафіозних угруповань щиро вважають себе відданими католиками, незважаючи на свою жорстокість і зневагу до закону.

За словами Ніколи Граттера, серед затриманих мафіозі якось було проведено опитування, в результаті якого 88% опитаних злочинців запевнили дослідників, що вони – релігійні особи.

Приводом, що викликав заклопотаність мафії, стала затіяна Святішим Отцем економічна реформа Ватикану, про початок якої було оголошено 20 червня. На тлі корупційних скандалів у банку Ватикану Папа створив структуру з контролю за фінансовими операціями. До комісії увійшли вісім осіб, які надають Франциску актуальну інформацію про економічну ситуацію Святого Престолу.

Раніше Папа публічно і різко висловився проти мафії, що вона "прирікає людей на рабство", звернувшись до її поплічників із закликом покаятися.

Виступаючи в кінці травня з традиційною недільною проповіддю з вікна Апостольського палацу, що виходить на переповнену паломниками площу Святого Петра, Понтифік нагадав про те, що напередодні в Палермо був зарахований до лику блаженних парафіяльний священик дон Піно (Джузеппе Пульїзі), вбитий мафією у вересні 1993 року. У церемонії беатифікації в Палермо (Сицилія) взяли участь понад 80 тис. вірних.

"Дон Піно проповідував добро і злагоду, його вбили, але переміг він!" - заявив тоді Папа Франциск. За його словами, на церковний вівтар героїв віри вперше в історії Ватикану піднесений сподвижник, який пожертвував своїм життям у боротьбі з організованою злочинністю .

Як зазначили тоді спостерігачі, Папа Франциск у своїй безкомпромісній позиції продовжує лінію Івана Павла II затаврувати мафію як "силу зла".

Слід зазначити, що серед католицьких священнослужителів і сьогодні є ті, хто навряд чи прийме горнятко кави з рук мафіозі. Останнім часом католицькі єрархи Італії все частіше публічно виступають проти мафії, називаючи її "раковою пухлиною суспільства", і закликають паству виявляти до неї "нульову толерантність".

У червні цього року глава католицької єпархії Ачіреале на Сицилії єпископ Антоніо Распанті підготував декрет про заборону на території єпархії церковного відспівування і поховання католиків, приналежність яких до мафії була встановлена ​​в судовому порядку.

Декрет був підписаний у присутності міністра юстиції Італії Анни Марії Канчелльєрі.

У спеціальній заяві, яку опублікувала єпархія, наголошувалося, що новий офіційний документ стане важливим кроком Католицької Церкви в протистоянні мафії. "Церква у співпраці з інститутами громадянського суспільства прагне зробити свій внесок у зміцнення верховенства закону", - наголосив тоді представник єпархії.

Президент Папської ради з культури кардинал Джанфранко Равазі назвав нещодавно мафію "антихристиянською субкультурою Італії". "Євангеліє не можна поєднати з мафією", - сказав кардинал, наголосивши, що різні мафіозні групи в Італії, які видають себе за благочестивих католиків, насправді є антихристиянськими силами суспільства.

Однак мафію викривають не тільки високопоставлені єрархи. Приклад безстрашності демонструє своєю активною пастирською діяльністю священик Стефано Джаквінто з містечка Казаджове в італійській провінції Казерта .

Місцева наркомафія намагається постійно нагадати йому, хто в домі господар. Тим часом парафіяльний священик багаторазово і привселюдно викривав босів наркоторгівлі, рекет і беззаконня місцевих злочинців, називаючи імена причетних до мафії. У ніч на свято Успіння Богородиці дивом уцілів від пожежі центр для наркозалежних "Назарянин", пов'язаний з його парафією.

"Мене не зупинять. Я вірю в Церкву, яка, проголошуючи Євангеліє, викриває зло", - заявив отець Стефано, який виступив у серпні цього року по "Радіо Ватикану".

"Я священик і не роблю нічого незвичайного, це наші рядові будні. Ми говоримо людям: "Не дайте вкрасти у вас надію", тому що у камори людей небагато, а у нас їх значно більше, ніж у мафії! Нас більше, ніж тих, хто продає смерть... Ми більші від них, бо на чолі нашої команди є Ісус з Назарету, молода людина, яка - подобається нам це чи ні - була першою, проти якої звернулася історія", - сказав він.

"Звичайно, незатишно почувають себе ті, імена і прізвища яких я називаю з вівтаря. Але як я можу служити Святу Месу, коли за рогом, чи за кілометр, чи за десять, чи двадцять продають смерть?" - заявив отець Стефано.

"Двадцять днів тому карабінери здійснили рейд, в результаті якого у місцевих наркоторговців було вилучено вісім кілограмів чистого кокаїну. Папа Франциск повторює: "Ви повинні відчувати запах вашої пастви", і ми, проголошуючи Євангеліє, повинні мати силу викривати зло. Якщо ж ми не проповідуємо серед нашої молоді - у нас нічого не вийде. Ми, як Церква, повинні йти туди, де стоять ці хлопці, не можна чекати, що вони прийдуть до нас самі. Недостатньо мати якусь певну кількість молоді в церковному русі чи парафіяльній групі. А інші, чому вони не приходять? Таке питання перед усіма нами. На сьогоднішній день каморра є єдиною активно вербуючою армією і компанією", - зазначив священик.

За два останні місяці отець Стефано отримав три погрози. Озброєні люди приходили навіть до парафіяльної церкви. Незважаючи на це, отець відмовився від поліцейської охорони.

За його словами, за вісімнадцять років священства він був свідком навернень людей, які належали до каморри. Ці моменти він називає "найпрекраснішими", і саме тому не збирається відступати.

Італійський священик розповів, що один з босів каморри, вийшовши з в'язниці, відразу прийшов до нього сповідатися. З тих пір дружина колишнього мафіозі разом з дітьми активно беруть участь у церковному житті.

Богослужіння Стефано Джаквінто переповнені парафіянами, особливо молоддю, а на свято Успіння Пресвятої Богородиці навіть довелося перенести служіння Святої Меси під відкрите небо - стіни храму не вміщали всіх, хто прийшов на свято.

 

За матеріалами sedmitza.ru