Італійський священик, лікар за фахом, на час пандемії повернувся до лікарні
  • Срд, 08/04/2020 - 16:29

Фабіо Стевенацці, єпархіальний священик з Італії, був доктором до вступу в семінарію. Тепер він знову надягає білий халат для боротьби з пандемією коронавірусу.

Італія стикається з національною кризою, спричиненою відсутністю лікарняних ліжок та медичного персоналу. Тепер, коли церкви в Італії закриті надзвичайними постановами італійського уряду у відповідь на пандемію COVID-19, 48-річний Стевенацці вирішив повернутися до медичної практики, щоб допомогти інфікованим COVID-19, йдеться у повідомленні на веб-сайті Міланської єпархії.

Як член духовенства, його дія є вираженням пастирської опіки, необхідної в ці часи. 

Італійський священик, який служить в громаді Сан-Крістофоро-ді-Галларат, тепер працюватиме в лікарні в Бусто Арсіціо, місті з населенням 83,290 жителів на півночі Італії. Бусто Арсіціо – шосте за чисельністю населення місто Ломбардії, регіону, який зазнав найсильнішого спалаху вірусу в усій Європі.

Коли о. Стевенацці почув заклик папи Франциска бути творчим і бути ближчим, ніж будь-коли, до людей в ці важкі часи, він висловив своє бажання допомогти лікарям. Його колеги по лікарні прийняли о. Фабіо з розпростертими обіймами. Його було прийнято на роботу негайно, як це передбачено в офіційному комюніке, виданому Ломбардійським регіоном для вирішення надзвичайних ситуацій зі здоров’ям.

Протягом 10 років священик, як відомо його вірним, працював лікарем у відділенні швидкої допомоги в Легнано, іншому місті Ломбардії, неподалік Мілана.

Навіть після висвячення, у 2014 році, він старанно відвідував регулярне медичне навчання, необхідне для того, щоб продовжувати свою атестацію. З 2017 року він співпрацює з організацією під назвою «Куамм – лікарі з Африкою», з якою він працював в Ефіопії в літні місяці 2018 року та в Танзанії в 2019 році.

Щоб бути готовим мати справу з пацієнтами, які страждають на COVID-19, він брав участь у спеціалізованому навчанні, вивчаючи процедури біозахисту та як захистити себе та своїх колег.

Рішення Стевенацці про повернення до лікарні вимагатиме особистої жертви. Поки пацієнти потребують його, він в основному буде жити відлюдником у своїй маленькій квартирі, не маючи змоги контактувати з братами-священиками. Він святкуватиме месу наодинці, як це роблять багато священиків у ці дні. Але через цю неприємність Євхаристія стане його щоденним хлібом, зміцнюючи його, допомагаючи приносити посмішку своїм пацієнтам.

Зі свого боку, парафія святого Йосифа в Бусто-Арсіціо також виступила з ініціативою допомоги лікарям та медсестрам лікарні, де о. Стівенацці працює. Отець Джузеппе Тедеско організував службу для доставки бутербродів, фруктів та здорової їжі для медичних працівників відділення інфекційних хвороб, які зазвичай не встигають відпочити або поїхати за їжею через терміновість своєї роботи під час надзвичайної ситуації.