ІV Всесвітній Апостольський Конгрес Божого Милосердя
  • Птн, 13/01/2017 - 13:06

Від 16 до 20 січня 2017 року в столиці Філіппін Манілі відбудеться ІV Всесвітній Апостольський Конгрес Божого Милосердя (WACOM). Посланцем Папи Франциска на ньому буде архиєпископ Ліону, кардинал Філіп Барбарен. Зустріч організовує Рада Всесвітніх Конгресів Божого Милосердя, яку з 2008 року очолює архиєпископ-митрополит Відня, кардинал Крістоф Шенборн. Загальна тема конгресу: покликані до милосердя, послані нести милосердя.

Думка про організацію конгресу Божого Милосердя зродилась після смерті святого Папи Івана Павла II серед грона найближчих до нього ієрархів:  Станіслава Дзівіша з Кракова, кардинала Бачкіса з Литви, кардинала Таґле з Філіппін та кардинала Жан-Луї Торана з Римської Курії. Спонукою стали слова Івана Павла ІІ в Лагєвніках (Польща) в 2002 році: «Як же ж багато сьогоднішній світ потребує Божого милосердя!» – сказав тоді Папа. Святий Іван Павло ІІ відійшов до Небесного Отця 2 квітня 2005 року, напередодні неділі Божого Милосердя, який він впровадив у літургійний календар.

У рік Великого Ювілею 2000 Іван Павло II канонізував польську черницю Фаустину Ковальську (1905-1938), – апостолку Божого Милосердя. Образ Ісуса Милосердного з написом  «Ісусе, довіряю Тобі» знають і вшановують у багатьох країнах світу.

Конгреси Божого Милосердя – всесвітні, континентальні, національні, регіональні мають на меті бути відповіддю на заклик Євангелія, який повторили Вселенські Архиєреї Іван Павло ІІ та Франциск. Вони спонукають Церкву до більшої відповідальності й мотивації у звіщенні Божого Милосердя.

Це заклик не тільки до католицької Церкви, але й до інших Церков, до всіх охрищених в загальному, до визнавців інших віросповідань, до невіруючих, до політиків, до людей, залучених у соціальне служіння. Таким чином, Боже Милосердя зможе стати новою творчою іскрою та новою цивілізацією.

Перший Всесвітній Апостольський Конгрес Божого Милосердя відбувся в Римі 2008 року, в третю річницю «повернення Івана Павла II до дому Отця», а другий –  в 2011 році в Кракові-Лагєвніках (Польща). Місцем проведення третього Конгресу Божого Милосердя була столиця Колумбії, місто Богота.