Іван Богослов, Апостол і Євангелист
  • Втр, 08/10/2013 - 23:38

Святий апостол і євангелист Іван Богослов був сином Зеведея і Саломеї - дочки святого Йосифа Обручника. Був покликаний Ісусом Христом до числа Своїх учнів на Генезаретському озері одночасно зі своїм старшим братом Яковом. Залишивши свого батька обидва брати пішли за Господом. Апостола Івана Спаситель любив особливо за жертовну любов і велику чистоту. Після свого покликання апостол не розлучався з Господом і був одним з трьох учнів, яких Господь особливо наблизив до Себе. Апостол Іван Богослов був присутнім при тому, коли Господь воскресив дочку Яіра і при Преображення Ісуса Христа на горі Тавор.

Під час Тайної Вечері Іван сидів при столі поруч з Ісусом і, припавши до грудей Спасителя, запитав про ім’я зрадника.

Після Успіння Божої Матері апостол Іван за жеребом, що випав йому, вирушив до Ефесу та інших Малоазійських міст для проповіді Євангелія. У подорож забрав з собою свого учня Прохора. Вони вирушили в дорогу на кораблі, який затонув під час сильної бурі. Всіх мандрівників викинуло на суходіл і лише апостол Іван перебував у морській безодні. Прохор, гірко ридаючи через втрату свого духовного отця і наставника, пішов до Ефесу сам. У чотирнадцятий день своєї подорожі він стояв на березі моря і побачив, що хвиля викинула на берег людину. Підійшовши ближче він впізнав апостола Івана, якого Господь зберіг живим у морській глибині.

Вчитель і учень разом відбули в Ефес, де апостол Іван невпинно проповідував поганам Христа. Його проповідь супроводжувалася численними і великими чудами, так що кількість тих, хто увірував, збільшувалася з кожним днем. В цей час почалося гоніння християн імператором Нероном. Апостола Івана привели на суд до Риму.

Після суду апостола Івана ув'язнили й заслали на острів Патмос, де він провів багато років. На острові Патмос проповідь, що супроводжувалася чудесами, привернула до нього всіх мешканців, яких апостол Іван просвітив світлом Євангелія.

Близько 67 року була написана Книга Об’явлення святого апостола Івана Богослова.

Після тривалого заслання апостол повернувся в Ефес, де продовжував свою діяльність, навчаючи християн. Близько 95 року апостол Іван написав в Ефесі Євангеліє.

Святий апостол Іван помер, маючи більше ста років.

Джерело: www.bazylianie.pl