Іван Маргітич – народний єпископ!
  • Пон, 23/10/2017 - 11:57

22 жовтня 2017 року Божого, з Благословення Кир Йосифа (Міляна), за ініціативи пані Ольги Боровик та молільників із Закарпаття на фасаді нашої скромної християнської святині, церкви Святого Миколая Мирлікіського на Аскольдовій Могилі, після Архиєрейської Божественної Літургії було освячено пам’ятну дошку, барельєф, народного єпископа Мукачівської Греко-Католицької Єпархії Івана (Маргітича).

Архиєрейську Божественну Літургію очолив Єпископ-помічник Київської Архиєпархії Йосиф (Мілян), владиці спів служили ієреї із Закарпаття о. Василь Носа, о. Петро Кобаль, о. Юрій Бровдій та парох нашої церкви о. Ігор Онишкевич. На цю знакову подію разом з отцями прибули численні паломники з с. Боржавське, Виноградівського р-н, Закарпатської обл. (ред. у цьому селі народився Владика Іван Маргітич)

1491346_nЦей, уже історичний, задум - встановлення пам’ятної дошки, втілився у життя завдяки спільній молитві, спільній праці, спільним старанням. Офірою парафіян та о. Юрія з с. Боржавське й родини Івана та Любові Біляків була профінансована ця робота. Спочатку художниця Олена Тріщук з Бичкова написала пам’ятний портрет владики, далі київський скульптор Костянтин Добрянський відтворив усе у гіпсі, а родина Ігоря та Ольги Давидових, як пожертву, відлили у бронзі. Сьогодні з рук Кир Йосифа усі доброчинці були відзначені пам’ятними грамотами.

Чому у Києві ми вшановуємо пам'ять Владики Маргітича?

У часі підпілля, 10 вересня 1987 року Божого, із рук Кир Софрона (Дмитерка) о. Іван удостоївся єпископських свячень. А з благословення св. папи Івана-Павла ІІ, 5 січня 1991 року Божого папською булою Владику Івана було іменовано помічником Мукачівської греко-католицької єпархії.

1213691573_nЗ того часу Владика не одноразово приїжджав у Київ і служив на Аскольдовій Могилі. Він збирав вірних із Закарпаття на Службу Божу, заохочував їх тут збиратись і молитись. Навіть була погоджена Служба Божа щопонеділка о 18 годині саме для закарпатців. У тому часі ми отримали дар від Єпископа Міляна (Шашика) - ікону з мощами Єпископа-мученика Теодора Ромжі. До Богослужінь добавили ще акафіст до цього блаженного Єпископа. Ось так Владика Іван (Маргітич) започаткував молитву вірників закарпатців.

Також правлячим єпископом Кир Йосифом (Міляном) було оголошено про початок беатифікаційного процесу для Кир Івана (Маргітича). Сьогоднішня подія лише підкреслює і доповнює усю шану і молитву до народного Владики у Києві і по всій Україні. Від тепер кожного року, у день народження 4 лютого 1921р і 7 вересня 2003 року у день упокоєння будемо особливо молитись за прославу і заступництво перед Господом світлої пам’яті народного Єпископа Івана (Маргітича).

P.S. http://100krokiv.info/2017/02/marhitych-ivan-narodnyj-epyskop/

Спеціально для «Оранти», Ілля