Іван Огілві, ТІ, св. муч.
  • Пон, 14/10/2013 - 00:15

Іван Огілві, ТІ (нар. 1579 р. у Кейт, Шотландія, пом. 10 березня 1615 р. в Ґлазґо) – Шотландський єзуїт, жертва антикатолицьких переслідувань, християнський мученик і святий Католицької Церкви, який здобуваючи філософські та теологічні знання, пережив навернення в католицтво.

Він походив із шотландської протестантської сім'ї. У віці 15 років його відправили навчатись до Франції, звідки він у 1595 році переїхав до Левену (теперішня Бельгія), а потім до Регенсбурга і Оломоуца. Він вступив до Товариства Ісуса в Брно 24 грудня 1599 р. Вивчав філософію в Граці. Вісім років по тому (1607 р.) став викладачем у Відні, водночас відбуваючи педагогічну практику. Вивчав теологію в Оломоуці та Реймсі. Після священичих свячень у Парижі (1610 р.) був направлений до Руану. Зусилля, яких він доклав задля можливості створення місії в його рідній Шотландії, завершилися в листопаді 1613 р. згодою, яку дав настоятель монастиря Клавдій Аквавіва.

За часів правління короля Джеймса I Стюарта в Англії тривали переслідування католиків. Під вигаданим іменем Уотсон він прибув у Лейте. Відправляв Літургію на терені Ренфрюшіре в Единбурзі та Ґлазґо.  В результаті доносу 4 жовтня 1614 р. був заарештований. Його піддано тортурам, потім засуджено до смертної кари через повішення і четвертування, за незаконні Літургії його визнано винним у державній зраді. Святий не піддався примусові та не виказав жодного з одновірців, також відмовився визнати главою англійської Церкви правителя. Страту здійснено у день оголошення вироку на площі Хреста. Перед смертю він поцілував шибеницю, обійняв ката, а свій Псалтир Пресвятої Діви Марії віддав випадковому чоловікові, який згодом перейшов у католицтво.

Іван Огілві був похований у братській могилі.

Символом святого мученика є пальма.

Беатифікований Іван Огілві 22 грудня 1929 р. Папою Пієм XI, а канонізований Папою Павлом VI 17 жовтня 1976 р.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua