Іван Павло ІІ переконав Фіделя Кастро святкувати Різдво
  • Срд, 07/12/2016 - 15:13

Після того як в 1959 році Фідель Кастро захопив владу на Кубі, він почав накидати в країні соціалізм і державний атеїзм.

У 1960 р. кілька кубинських католицьких єпископів звернулись до вірних з листом, в якому наголосили на тому, що Церква відкидає комунізм і закликає католиків не приймати його. Реагуючи на цей лист, уряд конфіскував власність Католицької Церкви на Кубі і арештував католиків. Потім, в 1969 році уряд заборонив святкувати Різдво. Ця заборона тривала близько 30 років, поки в 1998 році Папі Івану Павлу ІІ вдалось переконати Кастро відмінити цю заборону.

Хоакін Наварро-Вальс, речник Івана Павла ІІ в 1990-их, нещодавно в інтерв'ю для "Vatican Insider" розповів подробиці цієї історії.

«В розмові з Кастро я пояснював йому, що оскільки вже відома дата візиту Івана Павла ІІ – 21 січня 1998 р. – то було б цікаво, щоб візит був успішним. Кубі треба здивувати світ», – розповів колишній речник Папи, – «і Фідель погодився зі мною».

«Я розповів йому про ті несподіванки, яких очікував Папа. Я попросив Кастро про Різдво, яке якраз наближалось, щоб його почали відзначати як офіційний вихідний день вперше після Революції. Кастро відповів, що це дуже важко зробити, оскільки в них день Різдва припадає посеред сезону збору врожаю цукрової тростини. Я відповів: «Але Святіший Отець хотів би змогти публічно подякувати Вам за цей жест одразу після прибуття в Гавані». Після довгої дискусії Кастро зрештою погодився, хоча додав: «Але це може бути тільки на цей рік». А я відповів: «Чудово, Папа буде вдячний навіть за це. А щодо наступного року – побачимо», – продовжив Хоакін Наварро-Вальс.

«Як нам відомо, Різдво на Кубі є державним святом і до сьогодні», – зазначив він.