Іван Павло ІІ застерігав про нову і глибшу ідеологію зла
  • Птн, 10/07/2020 - 14:32

«Іван Павло ІІ ішов до усіх, але часами говорив гостро, заторкуючи також ідеологію зла і цивілізацію смерті. І хоча багато хто дивувався цьому, але йому не бракувало і не бракує зараз ворогів і фальшивих приятелів», - говорив під час щотижневої польської Літургії біля гробу св. Івана Павла ІІ о. Даріуш Ковальскі, теолог з Папського григоріанського університету.

О. Ковальчик пригадав пророче застереження Папи-поляка, роздумуючи над словами Писання, що говорять про чутливість Бога до Його дітей, і про гнів тоді, коли Його народ від Нього відвернувся.

Іван Павло ІІ застерігав про нову і глибшу ідеологію зла

«Сьогодні від Бога відходять цілі народи, які колись були християнськими. Вони складають жертви Ваалам і кадять кадилом перед божками. Серед іншого, про божків сучасних ідеологій, про які Іван Павло ІІ, вказуючи на тиск, щоб змінити значення слова «подружжя», пише в книжці «Пам’ять і ідентичність» так: «Можна і навіть потрібно запитати себе, чи тут не функціонує якась ідеологія зла, в чомусь глибша і прихована, яка силує використовувати навіть права людини, проти людини і проти сім’ї». Сьогодні слід сказати, що тут підступно якнайбільше діє чергова форма ідеології зла, а її виразом є різні декларації і заяви ЛГБТ, гендеру, що становлять важливу загрозу для виховання молодих поколінь».

Говорячи про уривок Євангелія, в кому Ісус посилає своїх учнів, щоб оздоровлювали хворих, проповідник заохотив роздумати над позицією Церкви в часи епідемії. «Церковною драмою наших часів є те, що цей виклик постав певним чином через загрозу коронавірусу. Багато святих, котрі віддали своє життя, супроводжуючи хворих до кінця, сьогодні не мали б шансів. Вони були б змушені сидіти в домах і дивитись телевізор. Так, потрібно бути відповідальним і не демонструвати душпастирську безрозсудливість. Але чи як віруючі, в тому числі священники, ми не маємо тут чогось важливого для роздумів з духовної та душпастирської точки зору, а також юридичного зміцнення Церкви в контексті різного роду державних регуляцій. Чи дійсно не було жодної можливості, щоб священники були біля вмираючих і самотніх хворих? Над цим потрібно замислитись», - говорив проповідник під час Літургії біля гробу св. Івана Павла ІІ.