Іван XXIII — "Добрий Папа"
  • Суб, 26/04/2014 - 23:50

Тіло Папи Римського Івана XXIII покоїться у базиліці собору Святого Петра в Римі. Кришталева труна прикрашена дорогоцінними каменями у золотій оправі.

Через 38 років після смерті тіло того, кого називали “Добрим Папою”, ексгумували. Роком раніше його зарахували до лику блаженних. Щороку 11 жовтня Католицька церква вшановує пам‘ять понтифіка.

 

Анджело Джузеппе Ронкаллі, майбутній Іван XXIII, народився у 1881 році у багатодітній родині. У 24-річному віці став священиком. І лише у 72 отримав титул кардинала. 5 років по тому конклав у Ватикані після трьох днів роздумів і 10 турів голосування обрав його 261-м Папою Римським. За неповні 5 років на папському престолі він спромігся увійти в історію як “Папа миру”, понтифік, який намагався модернізувати Церкву.

З самого початку на папському престолі він демонструє власний стиль, позначений бажанням діалогу та примирення, а також відкритістю.

Іван XXIII робить те, що до нього не робили його попередники, — він не обмежує своє існування стінами Ватикану. Понтифік відвідує хворих у лікарнях, злочинців у в‘язницях, він простягає руку миру єретикам, православним, англіканцям, кладе край політиці зневаги до євреїв.

Історія запам‘ятала його як понтифіка, який скликав Другий Ватиканський Собор.

З 11 жовтня 1962 року і упродовж трьох років понад 2500 єпископів з усього світу, включно з Китаєм та комуністичним блоком, проводили зібрання в базиліці святого Петра з метою реформування Церкви.

Утім, закінчився Собор за відсутності Івана XXIII. Понтифік пішов з життя 3 червня 1963 року внаслідок раку шлунку. Він знав про свій діагноз, утім категорично відмовлявся від операційного втручання, бо боявся не вийти з наркозу, але дуже хотів провести Другий Ватиканський Собор.

Іван XXIII визначив новий курс ватиканської політики, який Церква продовжила після його смерті.

Джерело: euronews